Stanove nema ko da kupi

U Subotici skoro zamrlo tržište nekretnina

Subotica - Nakon dvogodišnje jagme za stanovima, subotički neimari 2009. godinu pamtiće po višku stanova i nemogućnosti da sklope ugovore o prodaji, iako cena kvadratnog metra nikad nije bila povoljnija. Investitori tvrde da samo oni koji svesno idu u minus daju kvadrat za manje od 800 evra, jer su uložili više od 650 evra i barem dve godine rada.

Trenutno zatišje i višak stanova graditelji prepisuju krizi i strahu Subotičana da uđu u kreditne aranžmane. Nesigurno radno mesto i mali prosek plata najčešći su razlozi zbog kojeg mladi bračni parovi nerado ulaze u zaduženja.
U firmi „Profit” koja privodi kraju izgradnju višespratnice u naselju Prozivka tvrde da još nisu bili u situaciji da „dođu do krova, a da imaju neprodatih stanova”.
- Građani se interesuju za uslove i cenu, ali niko ne preduzima konkretne korake da bi kupio stan. Prodaja je apsolutno stala iako cena kvadrata nikada nije bila povoljnija. Višespratnicu ću završiti zahvaljujući podršci banke, mada je pre krize bila praksa da od prodaje bude dovoljno za „šminkanje”. Iako se plaše kredita, mladi bi ipak trebalo da ulažu u svoju imovinu, jer kao podstanari gube i vreme i novac. Pretpostavljam da će za godinu dana nedostajati stanova, jer se sada niko ne usuđuje da započne gradnju - kaže Milan Maličević.
Vlasnik agencije za nekretnine „Kruna” Jovan Aradski slabu prodaju stanova i kuća poredi sa zatišjem „kao pred početak kreditnih aranžmana”. On kaže da su poslednjih meseci pojedini investitori spustili cenu kvadrata na 750 evra pod izgovorom „daj šta daš, samo da prodam”.
- Biće problema za godinu dana, jer kada stvari budu krenule nabolje, neće biti stanova. Sada niko ne započinje gradnju, već samo gleda da proda kvadrate u objektima koje završava. Potencijalni kupci se raspituju najviše za garsonjere od 15.000 do 20.000 evra, ali nemaju hrabrosti da se kreditno zaduže, pošto sa malim platama jedva sastavljaju kraj s krajem - kaže Aradski.
U Službi za građevinarstvo kažu da je opštepoznato da trenutno građevinski poslovi idu sporije i da je ove godine do novembra dozvoljena izgradnja 335 stambenih jedinica u okviru višespratnih objekata.
- Za izgradnju stanova smo 2001. godine izdali 12 dozvola, 2007. godine za 569 stambenih jedinica i 51 kuću, a 2008. godine za 543 stana i 49 porodičnih kuća. Podatke da li su objekti završeni nemamo, ali je situacija zbog krize takva da gradnja ide sporije - kaže Zoran Ćopić, šef Službe za građevinarstvo.
Marta Nađ je podstanar i kaže da je planirala da se kreditno zaduži i kupi stan od oko 40 kvadratnih metara, ali „dok se dvoumila, kriza je preko noći zatekla”. I ona i njen suprug imaju stalno zaposlenje, ali misle da „ništa više nije sigurno i da bi ukoliko ostanu bez posla došli u bezizlaznu situaciju”.
- Činilo mi se da su došla bolja vremena i da ćemo konačno moći da kupimo stan. Međutim, preko noći smo se vratili u još gora vremena i o sopstvenom krovu nad glavom još uvek samo sanjamo. Investitori nam čak nude popuste za gotovinu i stekla sam utisak da im gori pod nogama, jer su i oni opterećeni kreditima - zaključuje Nađova.

Ne mogu da nađu podstanare
Jovan Aradski kaže da su cene stanova koji se izdaju drastično pale i da se dvosoban stan može zakupiti za 80 do 130 evra u zavisnosti od lokacije.
- Više ni studenti ne iznajmljuju sobe. Situacija postaje kritična i prava je umetnost naći podstanara - kaže Aradski.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar