Stambeni kompleks na mestu „Depoa”

Stanovi i lokali gradiće se na mestu bivšeg tržnog centra „Depo” u Bulevaru kralja Aleksandra 142 koji je pre pet godina izgoreo u požaru. Tu namenu bloka od 1,2 hektara oivičenog Bulevarom i ulicama Sinđelićevom, Niškom i Sredačkom potvrdio je plan detaljne regulacije čiji je rani javni uvid završen juče.

Izradu planskog dokumenta naručila je firma „BKA divelopment”, iza koje stoje izraelske kompanije „Josi Avrahami” i „Almogim holdings”, a ona je pre dve godine kupila „Depo” za 4,15 miliona evra. Isti izraelski investitori godinu ranije postali su vlasnici kompleksa američke ambasade u Kneza Miloša 50 gde grade luksuznu stambeno-poslovnu četvrt.

„BKA divelopment” uz Bulevar kralja Aleksandra moći će da zida zgrade maksimalne visine 32 metra, odnosno objekte od osam spratova i potkrovljem, dok će na dve etaže biti lokali i drugi komercijalni sadržaji. U Niškoj je dozvoljena gradnja četvorospratnih objekata, a toj ulici sledi proširenje sa devet na deset metara.

– Planirano je ukupno 400 stanova u bloku, sada ih je 175. Broj stanovnika se uvećava sa oko 500 na 1.100 – kaže arhitekta Gordana Lučić, rukovodilac izrade plana iz Urbanističkog zavoda Beograda i dodaje da u narednih mesec dana sve komunalne kuće i gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture treba da dostave uslove za planiranje. Ona očekuje da će nacrt plana detaljne regulacije sredinom godine biti na javnom uvidu.

Od uslova gradskog Zavoda zavisi i to šta će investitor na toj lokaciji morati da sačuva i kako će to uklopiti u budući kompleks. Jer, tamo se nalazi zaštićeni tramvajski depo – prvi objekat podignut za smeštaj i održavanje vozila javnog gradskog saobraćaja u Beogradu i Srbiji. Njegovom izgradnjom omogućeno je da se 14. oktobra 1892. godine otvori prva tramvajska linija Kalemegdan – Slavija, kojom su saobraćala vozila na konjsku vuču.

„BKA divelopment” do sada nije otkrivao planove za tu prestižnu lokaciju. Kada su je kupili, rekli su da će to biti „još jedan ukras Beograda” i najavili početak gradnje za 2018. godinu. Ružičaste prognoze nisu se ostvarile, a krajem juna prošle godine Skupština grada odobrila je izradu plana za blok preko puta zgrade Opštine Zvezdara.
Izgoreo 2014, prodat 2017.

Ni posle pet godina ne zna se ko je odgovoran za požar u kome je avgusta 2014. izgoreo tržni centar „Depo”. Tada je rečeno da će hale biti obnovljene i da će se zakupci vratiti, što je te godine obećavao i tadašnji gradonačelnik Siniša Mali. Bilo je predloga i da se zgrada sruši i sazida nova ili da se obnovi i u nju smesti muzej Gradskog saobraćajnog preduzeća što bi bilo realizacija ideje iz 1996. godine. Predlog da „Depo” vaskrsne u muzej, umetničke i zanatske ateljee podržao je i gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Od toga, međutim, nije bilo ništa. Zakupci, njih 80, 2015. na pijaci Đeram dobili su montažno-demontažnu halu. U njoj je radilo samo njih desetak. Do pre dve godine šteta nikome nije bila nadoknađena.

Na javnom nadmetanju u oktobru 2017. firma „BKA divelopment” pazarila je „Depo”, odnosno domogla se praktično 43 ara – 4.316 kvadratnih metara placa tako što je ponudila 71.380 evra više od početne cene. Tako je osujetila još jednog učesnika na licitaciji, preduzeće „Belestejt”, da kupi „Depo”.

„BKA divelopment” osnovan je 26. septembra 2017. godine, tri nedelje pošto je grad odnosno Sekretarijat za imovinske i pravne poslove oglasio prodaju tog tržnog centra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar