Stala prodaja stanova

U Novom Sadu i Kragujevcu prodaja stanova je do aprila smanjena za čak 50 odsto, dok je u Beogradu za 20 odsto manja nego prošle godine, pišu ”Novosti“.

Odnos kupaca i prodavaca u Beogradu je sada jedan na jedan, što je poslednji put zabeleženo 2003. godine, posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Istraživanje koje je sprovela grupa beogradskih agencija ”Old rojal grup“ pokazuje i da su na pojedinim lokacijama u gradu snižene oglašene cene za 10-15 odsto.

Poznavaoci situacije na terenu kažu, da je i prodavce i kupce zahvatio neopravdan strah te niti jedni prodaju niti drugi kupuju.

Istraživanje koje je vodio Milić Đoković, teoretičar nekretnina i agent prodaje, pokazalo je da su u glavnom gradu u proteklih pet godina cene nekretnina skočile dva-tri puta, a interesantan je i podatak da je 2004. godine bilo oko 400 agencija za nekretnine u Beogradu dok je u 2008. više od 650 registrovanih.

Đoković ocenjuje da će cene stanova nastaviti da rastu posle ekonomske krize, te da dalji rast neće stati dok god raste i tražnja i dok god ne bude ozbiljne i kapitalno velike investicione gradnje uz subvencionisanje države.

Trgovina stanovima u Novom Sadu od početka godine je opala za 60 odsto, ali i cena, i to za 400 evra po metru kvadratnom. Slično je i u Nišu gde ne samo da je snižena cena stanova već je i prodaja, prema podacima tamošnjih agencija, gotovo potpuno zamrznuta.

U opštinskom sudu u Kragujevcu ukazuju da je prodaja u odnosu na prošlu godinu gotovo prepolovljena, ali da su cene stanova samo neznatno snižene.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar