Šta je dovelo do porasta cena nekretnina?

Poslednjih nekoliko meseci cene nekretnina znatno su porasle. Ipak, kako tvrde pojedini ekonomisti, rekord koji je dostignut pre desetak godina, odnosno pre ekonomske krize, kada su nekretnine bile najskuplje, još uvek nije premašen. Istraživali smo šta je uopšte dovelo do porasta cena nekretnina i kakva je situacija u Novom Sadu. ...

Od 800 evra na Adicama do dve i po hiljade evra u samom centru grada. Toliko sada košta kvadrat u Novom Sadu. Bez obzira što je najskuplji, centar se odmah rasproda već na početku izgradnje.

„Gradnja se seli na Bulevare, na obode grada. Međutim investitori tu prave vrlo kvalitetne zgrade, pa se kupci iznenade, malo smo dalje, a cena je visoka, cena je takva zato što su tu vrlo kvalitetne zgrade, energetski efikasne, gde se polaže jako puno na materijale na kojima se one zidaju i zato je to neko objašnjenje zašto je tu cena 1300, 1350 evra po kvadratu. Ja apelujem na kupce, nemojte samo gledati novogradnju, postoje i sekundarni stanovi, koji su u odličnom stanju, u dobrim zgradama i možete proći jeftinije, tu kvadrat možete da kupite za 1000, 1100 evra", kaže Eleonora Vasović, direktorka agencije za nekretnine.

Zašto je uopšte došlo do povećanja cena nekretnina? Ekonomista Dragan Ilić kao jedan od razloga vidi migracije iz manjih mesta u veće gradove poput Novog Sada i Beograda, ali i migracije iz Republike Srpske.

„S jedne strane kupci koji su spremni da plate odgovarajuću cenu i ponuda koja i dalje ne zadovoljava potrebe tražnje, dakle i dalje mnogo manja ponuda nego što je objektivna želja i tražnja tržišta, a ekonomski razvijene sredine, kao što su Novi Sad i Beograd i gde pored toga imate, ako pogledate prosečnu platu u Srbiji ona je dosta veća u Novom Sadu pre svega zbog razvoja IT industrije i razvoja Novog Sada kao jedne ekonomske oblasti i regionalne oblasti", kaže Ilić.

Da li će cene nastaviti da rastu? U agencijama ne veruju da će se to desiti, dok Ilić kaže da hoće, jer građani, kada razmišljaju o štednji, svoja sredstava više neće oročavati u bankama, jer su kamate na devizna sredstva niske, već kao najbolji vid štednje vide upravo nekretninu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar