Srpski građevinari traženi u inostranstvu

Vrednost radova koje u inostranstvu izvode srpske građevinske firme godišnje premašuje 1,5 milijardi dolara

Vrednost radova koje u inostranstvu izvode srpske građevinske firme godišnje premašuje 1,5 milijardi dolara, ali u perspektivi taj iznos bi mogao da bude dupliran. Takođe, proizvođači građevinskih materijala mogli bi u ovom trenutku da izvezu robu vrednu oko 250 miliona evra, a u naredne tri godine izvoz bi mogao da premaši milijardu. Naravno, sve to zahvaljujući velikim investicionim radovima na koje računaju naši neimari u Rusiji, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Alžiru... Prema rečima Gorana Rodića iz Privredne komore Srbije, građevinari će novoj vladi dati predloge kako da ova industrija izađe iz krize i pokrene svoje kapacitete usmerene ka izvozu.

Veći deo deviznog priliva građevinskih firmi, koje u inostranstvu imaju svoja preduzeća, kako tvrdi Rodić, ne dolazi u Srbiju.

- U ovom trenutku je velika potražnja za našom zanatskom elitom, čak i u zemljama EU - ističe Rodić. - Nama preti opasnost da uskoro ostanemo bez kvalitetne radne snage, koje ionako ima veoma malo i loše je starosne strukture. Za 21. jun zakazan je sastanak predsedništva građevinara Srbije, pa ćemo sve probleme i predloge sa konkretnim rešenjima staviti na papir i uputiti Vladi Srbije, jer privreda konačno mora da se pokrene.

FABRIKE

Kada je reč o industriji građevinskih materijala, naše fabrike će preživeti zahvaljujući velikim investicionim radovima, pre svega, u Sočiju, gde su angažovani „Putevi Užice“, „Jedinstvo Užice“, kao i velika projektantska kuća „Mašinoprojekt“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar