Sređenim knjigama do sigurnog vlasništva

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD ĆE DO KRAJA 2010. GODINE NAPRAVITI JEDINSTVEN DIGITALNI KATASTAR NEPOKRETNOSTI U SRBIJI

Republički geodetski zavod će do kraja 2010. godine napraviti jedinstven digitalni katastar nepokretnosti u Srbiji, izjavio je juče Nenad Tesla, direktor zavoda.

On je na regionalnoj konferenciji o upotrebi informaciono komunikacionih tehnologija u zemljišnoj administraciji kazao da su svi podaci katastra nepokretnosti dostupni na lokalnom nivou, a cilj je da se svima obezbedi dostupnost centralnom digitalnom registru.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej rekao je da modernizacija informaciono komunikacionih sistema predstavlja pitanje od ključnog značaja za pružanje usluga i da će omogućiti transparentnost, efikasnosti i dostupnost podataka o zemljištu.

Prema njegovim rečima, dobar informacioni sistem omogućava pružanje sigurnih vlasničkih prava, masovnu procenu nepokretnosti i koordinaciju državnih institucija.
- Za efikasno tržište nepokretnosti potreban je sređen katastar, koji podrazumeva sigurno vlasništvo nad nepokretnostima, a to je uslov razvojne ekonomije - ocenio je Grej.
Republički geodetski zavod od 2004. godine realizuje projekat unapređenja katastra nepokretnosti i upisa prava u Srbiji, koji se delom finansira iz kredita Svetske banke.
- Rezultati u poboljšanju sređivanja katastra koje je Srbija postigla do sada su impresivni - ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar