Srbija na sajmu u Kanu

Na jednom od najvećih i najznačajnijih sajmova nekretnina i investicija.

Kan, mondenski grad smešten na Azurnoj obali, nije poznat samo po filmskom festivalu, već i po MAPIK-u, jednom od vodećih svetskih sajmova nekretnina na kome se bave tržnim centrima, koji je održan u drugoj polovini prošlog meseca.

Trodnevna manifestacija je uvek predmet velike pažnje svetske javnosti, posebno sada kada se govori o uticajima globalne ekonomske krize na ekonomije i velikih i malih zemalja širom sveta. Zato i ne čudi poruka koja je usledila i glasi: svetska ekonomska kriza usporiće neke započete projekte, ali ih neće ­ zaustaviti.

Ove godine, na punih 180 hiljada kvadratnih metara, predstavljeno je oko 900 maketa velelepnih šoping molova, koji će u naredne dve godine biti izgrađeni na svim meridijanima. Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, zemlje učesnice trudile su se da privuku što više investitora. Pored najrazvijenijih gradova i regija Evrope, koji tradicionalno učestvuju na MAPIK-u ove godine, pojavile su se i zemlje Jugoistočne Evrope.

Četrnaesti put, MAPIK je okupio svetski priznate stručnjake koji pronalaze lokacije na novim tržištima za izgradnju ­ maloprodajnih lanaca. U gradnji maloprodajnih objekata najviše su pogođene Engleska, Španija, Nemačka, koje u proseku imaju po više od dve stotine velikih tržnih centara.

Srbija je, prema rečima sonih koji su boravili ili čuli o ovom sajmu, bila jedna od posebno atraktivnih zemalja za strane investitore. Razlog toj konstataciji nije samo saznanje da je ta vrsta biznisa u našoj zemlji u povojima, već i zato što su kompanije iz Srbije ponudile ­ dobre lokacije i dobre projekte.

Kao potvrda konstataciji da je Srbija privlačna za strana ulaganja je i saznanje da svetski poznat proizvođač nameštaja Ikea dolazi na naše tržište. Prema rečima čelnih ljudi ove svetski priznate kompanije, prodajne objekte u Srbiji izgradiće u četiri grada: u Beogradu dva, i po jedan u Nišu i Novom Sadu.

Edvard Jervis, direktor prodaje MAPIK -a za istočnu Evropu ističe da Srbija treba da iskoristi svoju šansu, jer srpsko tržište u ovoj oblasti nije dovoljno razvijeno.

Prema njegovim rečima, Srbija ima potencijale, dobre lokacije, zanimljive projekte i gradove u kojima nema ni jedan jedini šoping mol.

Katalog o sajmu nekretnina izlazi jednom godišnje i u njemu su smeštene važne informacije o svakoj zemlji koja je privlačna za investiranje, sa podacima o već izgrađenim šoping centrima, ali i onima koji tek treba da se grade. Potrebno je naglasiti da se prvi put, među četrdeset zemalja koje su predstavljene u katalogu za 2009. godinu, našla i naša zemlja.

Šoping-mol Delta Siti jedan je od finalista za ovogodišnju nagradu „Projekat godine" između 41. kandidata iz 19 zemalja, objavljeno je na najpoznatijem sajmu nekretnina za tržne centre MAPIK.

Nagradu dodeljuje ICSC, najveća međunarodna asocijacija šoping centara, a proglašenje pobednika najavljeno je za april 2009. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar