Split

Split (ital. Spalato, lat. Spalatum, grč. Ασπάλαθος (Aspalatos)) je grad u Hrvatskoj i administrativno središte Splitsko-dalmatinske županije. Prema prvim rezultatima popisa iz 2011. u gradu je živelo 178.192 stanovnika, a u samom naselju je živelo 165.893 stanovnika.[1] Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i značajno je istorijsko i kulturno središte Hrvatske. Uvršten je u UNESKO-v popis svetske baštine.

Split je kroz istoriju više puta menjao ime, tako ga nalazimo kao Aspalatos ili Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (it.), SpljetSplit.

Poreklo imena se izvodi od biljke brnistre (žuke) koja ovde raste u izobilju. Po drugoj teoriji, ime je nastalo od latinske reči, kao uvećavanje za palatu ili iz spalato = palatica, mala palata (it.)

Položaj

Split je smešten na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji, na 43° 30' severne geografske širine i 16° 26' istočne geografske dužine. U zaleđu mu je planina Mosor i brdo Kozjak. Pred njim su ostrva Brač, Hvar i Šolta. Trajekti iz luke Split često su jedina veza ostrva srednje Dalmacije s kopnom.

Klima

Zbog svog geografskog položaja područje je zaštićeno od uticaja kontinentalne klime impresivnim planinskim masivom te se odlikuje veoma povoljnim klimatskim karakteristikama. Na sredozemnu klimu utiču i lokalni, sezonski vetrovi. Splitsko se područje ubraja i među najsunčanije krajeve srednjeg Mediterana sa izuzetno velikim brojem (2.700) sunčanih sati godišnje, što ga čini najtoplijim delom severne obale Sredozemlja. Prosečna godišnja temperetura je 15,7 °C.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar