Skupi podgorički kvadrati

Prema izveštaju Svetske banke u Crnoj Gori nema puno prostora za dalji rast cena nekretnina, a moguće su i njihove značajne korekcije.

Poduže vreme smo slušali da u Crnoj Gori cene nekretnina rastu, pa rastu. Mnogi su se pitali da li tom procesu uopšte ima kraja ili je to poput beskrajne pučine... Cenama kvadrata u Crnoj Gori bavili su se ekonomski eksperti baš kao i stručnjaci za nekretnine ali se njima pozabavila i Svetska banka koja je ocenila da je promet nekretnina u Crnoj Gori dosegao maksimum i da se više ne može očekivati njihova kupovina. Rast cena nekretnina, kako je navedeno, može se očekivati samo na veoma malom broju lokacija i to prevashodno duž obale Jadranskog mora. Dakle, obala uz plavetnilo mora još drži visok nivo cena.

Osnovni elementi stranih direktnih investicija nestaće u Crnoj Gori pod uticajem pogoršanog međunarodnog ekonomskog ambijenta, ocenjeno je u izveštaju Svetske banke o pregledu crnogorske javne potrošnje i institucija.

„Bum na tržištu nekretnina u prethodne dve godine doveo je do situacije u kojoj cene stanova i kuća u Podgorici trenutno prevazilaze one u Berlinu ili Pekingu. Nema još puno prostora za dalji rast, a indikatori ukazuju na moguće značajne korekcije cena na crnogorskom tržištu nekretnina“ navodi se u izveštaju Svetske banke, koji je objavljen u „Vijestima“.

Projektovanje značajnog pada u prilivima kapitala podrazumeva da će ekonomske aktivnosti narednih nekoliko godina biti manje intenzivne, smatraju autori izveštaja.

U dokumentu je ocenjeno da je turistička sezona prošle godine bila izuzetna delimično zbog „novine“ destinacije i broja međunarodno značajnih kulturoloških događaja.

„Materijalizacija uskih grla javne infrastrukture tokom perioda najveće tražnje, naročito onih koji se tiču snabdevanja vodom i strujom, nekontrolisana gradnja i u velikoj meri nerešeno odlaganje čvrstog i tečnog otpada, mogu sprečiti ponovni dolazak visokoplatežnih turista“ upozorili su iz Svetske banke.

U ovom izveštaju se navodi da crnogorski turistički proizvod je privlačan samo u poređenju sa drugim destinacijama zapadnog Balkana, ali još nije konkurentan u odnosu na već utvrđena turistička tržišta u regionu.

„Studija Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za ovu godinu o konkurentnosti u putovanjima i turizmu otkrila je ozbiljne zabrinutosti u pogledu konkurentnosti cena i ekološke održivosti turističkog sektora Crne Gore. Prema toj studiji, Crna Gora je na 105. mestu po ekološkoj održivosti, a na 129. prema konkurentnosti cena, od 130 posmatranih zemalja.

U izveštaju Svetske banke se navodi da kada crnogorska prirodna lepota jednog dana nestane, uključujući atrakcije koje su promovisane u zvaničnim turističkim brošurama, turisti bi mogli preispitati svoj izbor destinacije. Inače, deficit tekućeg računa povećan je sa pola milijarde evra u 2006. na jednu milijardu evra prošle godine, što je veći rast nego u bilo kojoj zemlji regiona Evrope i centralne Azije, podsetili su iz Svetske banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar