Skadarlija

Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda (Skadarska ulica). Oko 20.000 ljudi poseti Skadarliju svakog dana.

Istorija

Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, je u najstrožem centru Beograda. Zbog blizine Narodnog pozorišta krajem 19. i početkom 20. veka mnogi glumci su tu stanovali. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari i drugi.

Poznato je da glumci (verovatno zbog treme) ne jedu ništa pre predstave i prilika da se nešto prezalogaji, a i popije je upravo posle predstave kada, padne tenzija i već se bliži ponoć. Zbog toga su u Skadarliji nikle mnoge kafane, neke od najstarijih u Beogradu.

Tu su zore dočekivali umetnici koji su ušli u istoriju srpske kulture... Đura Jakšić, Dobrica Milutinović...

Skadarlija je bila, slabo osvetljena, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba i taj starinski način zadržan je i danas samo je prostor između kamenja zaliven betonom.

Tako je i nastao stih:

Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!"

Skadarlija danas

Za potrebe turizma Skadarlija, koja je počela da liči na ostale ulice Beograda, je rekonstruisana da ponovo liči na Skadarliju sa početka 20. veka. Skadarlija danas je jedno od obaveznih mesta koje posećuju strani turisti. Tu su čuvene kafane '"Tri šešira", "Dva jelena", "Ima dana...", "Putujući glumac" u kojem osim restorana sa nacionalnom i italijanskom kuhinjom, pruža i usluga smeštaja. U okviru restorana ” Putujući glumac ”, nalazi se kompleks ” Travelling Actor ”.

Sobe su kategorizovane sa četiri zvezdice i klasifikovane su na Standard double rooms, Confort double rooms i Twin double rooms. Kapaciteta je sedam soba i jednim Delux apartmanom. Svaka soba je opremljena sa privatnim kupatilom, mini barom, TV-m, telefonom, bežičnim interneton. Standardna usluga koja se može dobiti je noćenje sa doručkom. Slike svih soba se nalaze i na sajtu kompleksa: www.travellingactor.rs

. Skadarlija je i mesto gde se posle svadbe dolazi na jelo i provod. Naravno sve domaće đakonije su na meniju pomenutih kafana, samo treba poneti deblji novčanik.

Na Skadarliju se naslanja i Beogradska industrija piva, tu su pekare, poslastičarnica, galerije i kafići, pa čak i jedna škola. Postoji i pivnica i tržni centar, a ima se šta pojesti i stojeći kupovinom hrane iz okolnih kioska. Na dnu Skaralije, jer ulica je blago strma, je i druga po veličini, beogradska pijaca Bajloni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar