Sedam godina čekaju na obećane stanove

Izgradnja stanova za mlade naučnike

Nakon sedam godina čekanja, 134 naučnika trebalo bi da se početkom naredne godine useli u stanove u novobeogradskom bloku 32. Zahvaljujući kreditnom aranžmanu sa Evropskom investicionom bankom i Centralnom razvojnom bankom Saveta Evropa, koji je Ministarstvo nauke sklopilo za razvoj naučne infrastrukture, uskoro će biti nastavljena izgradnja stanova za mlade naučnike koja je stala pre nekoliko godina zbog nedostatka novca u budžetu.

Na konkurs, raspisan 2003. godine, javilo se oko 1.000 mladih naučnika, a uslove je ispunilo njih oko 400. Od sedam zgrada planiranih za izgradnju, sagrađene su dve. Prva je useljena 2004. godine, a druga 2008. Na taj način je oko 250 mladih naučnika rešilo svoje stambeno pitanje, dok je njih 134, koji su ispunili sve uslove i dospeli na rang-listu, i danas bez krova nad glavom.

Nedavni sastanak ministra za nauku Božidara Đelića s predstavnicima Jedinice za upravljanje projektima koja će rukovoditi ovim poslom budućim stanarima univerzitetskog naselja ulila je nadu da će odmah po raspisivanju tendera, već u aprilu, početi i izgradnja.

- Do sada je taj posao vodila Fondacija za rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika i trenutno smo u fazi sklapanja ugovora prema kome će taj posao ubuduće biti u našoj ingerenciji. U aprilu bi trebalo da bude raspisan tender, a nakon toga bismo krenuli u izgradnju stanova za naučnike koji su već na rang-listi - kaže Darko Đukić, direktor Jedinice za upravljanje projektima.

Stanovi za mlade naučnike nisu građeni samo u Beogradu. Fondacija novosadskog i niškog univerziteta takođe je već izgradila veći broj stanova, iako su izgradnju i tih stanova pratile brojne spekulacije. Mladi naučnici koji su se već uselili u stanove Univerzitetskog naselja na Novom Beogradu kvadrat su plaćali 750 evra. Prema ranije urađenom projektu, planirana je izgradnja 811 stanova površine od 35 do 110 kvadrata, obdaništa i podzemne garaže, a uslovi kupovine su daleko povoljniji od tržišnih - rok otplate je 40 godina, sa kamatom od 0,5 odsto.

Prof. dr Željko Tomanović, predsednik Odbora stanara zgrade u Bloku 32, koji je svih ovih godina koliko čeka stan sa suprugom i dvoje dece podstanar, kaže da ne sumnja da će sve biti kako je i dogovoreno na nedavnom sastanku sa ministrom Đelićem.

- Ima nas 134 naučnika i umetnika, zaposleni smo na 21 fakultetu Univerziteta u Beogradu, na četiri fakulteta Univerziteta umetnosti i nekoliko institucija kulture i 14 naučnih instituta. Budući stanari su učesnici ili rukovode sa više od 30 međunarodnih naučnih projekata. Tu je i jedan broj istaknutih umetnika - navodi Tomanović.

Najmlađi srpski akademik, kompozitorka Isidora Žebeljan (43), svih ovih godina koliko čeka stan na rang-listi iz 2003. godine živela je kao podstanar, a trenutno živi u malom porodičnom stanu - ateljeu u potkrovlju sa mužem i sinom.

- U jednom trenutku sam izgubila nadu da će od svega ovoga nešto biti. Da nešto što je započeto još 2003. do sada nije moglo da bude realizovano izgleda gotovo nadrealno. Ipak, vratila mi se nada i verujem da će ministar Đelić to što je obećao i ostvariti. Brojne kompozicije koje sam napisala u saradnji sa nekim od najuglednijih orkestara i festivala na svetu komponovala sam u podstanarskom stanu na Petlovom brdu, gde je moj suprug u jednom uglu napravio takozvanu gluvu sobu da ne bih smetala komšijama dok radim - kaže Isidora Žebeljan.

Račun Fondacije blokiran

Projekat za izgradnju stanova u Univerzitetskom naselju na Novom Beogradu već postoji, a da bi se krenulo sa izgradnjom treba da budu obnovljene dozvole koje su vremenom istekle, budući da je u međuvremenu promenjen i Zakon o planiranju i izgradnji, ali nadležni veruju da će ove dozvole biti produžene. “Fondacija ima blokiran račun zbog neizmirenih obaveza prema Direkciji za građevinsko zemljište. Platili smo sve naknade za korišćenje zemljišta za pet zgrada, od čega su samo dve izgrađene, i ostalo je još da se plate naknade za dve neizgrađene zgrade”, objašnjava Marko Ivetić iz Fondacije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar