Šansa i za mlade bračne parove

Nov kriterijum za raspodelu neprofitnih stanova

Gradonačelnik Dragan Đilas najavio je nove kriterijume za raspodelu 1.100 neprofitnih stanova, čija će izgradnja uskoro početi. Prema novom sistemu, za stanove neće moći da konkurišu zaposleni u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, a biće povećan broj stanova za mlade bračne parove i ratne vojne invalide. Raspisivanje konkursa se očekuje do kraja januara.

Novi kriterijumi će omogućiti da u trku za kupovinu stana, pod privilegovanim uslovima, uđu oni koji su zaposleni u privatnom sektoru. Do sada su neprofitni stan mogli da kupe samo oni koji platu zarađuju u javnim preduzećima, ustanovama i gradskim i državnim upravama. Na poslednjem konkursu od 1.000 neprofitnih stanova čak četvrtina je bila namenjena radnicima javnih komunalnih preduzeća. Zbog toga što je na prošli konkurs, ubedljivo najviše prijava stiglo za kategoriju „mladi bračni parovi”, čak 1.319, sada će ovom sloju stanovništva biti namenjeno oko 300 stanova.
- U današnje vreme je sigurniji posao u javnom nego u privatnom sektoru. Napravićemo zato izmene kriterijuma i sledećih 1.100 stanova ćemo, pre svega, usmeriti mladim bračnim parovima, invalidima, zaslužnim sportistima, koji su nešto uradili na promociji zemlje - najavio je Đilas.
Prema rečima Zorana Kostića, predsednika Komisije za stambena pitanja, čim se u Skupštini grada usvoji odluka o izgradnji neprofitnih stanova, biće raspisan konkurs.
- Ideja je da na neprofitne stanove nemaju pravo zaposleni u gradskoj upravi i javnim preduzećima, jer o njima mogu da se staraju preduzeća sa njihovim budžetima. Značajno je povećan broj stanova koji će biti dodeljen mladim bračnim parovima. U prošlom konkursu imali su pravo na 45, a sad na čak 300 stanova. Takođe, broj stanova koji će moći da kupe ratni vojni invalidi povećan je sa 25 na 60 - Kostić.
Gradonačelnik je najavio i da će još 100 stanova biti dodato na 1.000, koliko je predviđeno da bude izgrađeno.
- To zavisi i od raspoloživih budžetskih sredstava. Hiljadu stanova smo već podelili i sad delimo još hiljadu. Ušli smo u kontinuitet, neprofitne stanove ćemo graditi i deliti i u narednom periodu, to nikako nije jednokratan projekat. Radi se i na tome da se ovaj program otvori i za one koji su devedesetih godina u Beograd došli kao izbeglice, a sad su ravnopravni stanovnici prestonice - dodaje Zoran Kostić.
Za sada nije precizirano gde će biti izgrađenom novih 1.100 neprofitnih stanova, ali se pominje da neće biti na jednom mestu, već će biti raspoređeni u nekoliko rubnih opština. Đilas je najavio i da se razmatraju mogućnosti da se Fond solidarnosti koristi za izgradnju stanova za građane koji su u tranziciji ostali bez posla. Trenutno se neprofitni stanovi grade u Vojvođanskoj ulici (blokovi 61 i 63) i u naselju Dr Ivan Ribar. Cena ovih stanova je oko 800 evra kvadratu. Stanovi će se prodavati po proizvodnim cenama, rok otplate biće 20 godina, godišnja kamata 0,5 odsto, uz učešće od 20 odsto od cene stana.

Pravo učešća na konkursu
Pravo učešća na konkursu imaju zaposleni građani koji nisu vlasnici nekretnine iz sledećih kategorija:
- mladi bračni parovi *
- ratni vojni invalidi iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine, odnosno članovi porodica palih boraca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine
- roditelji, usvojioci, staratelji lica sa psihofizičkom ometenošću
- osobe sa teškim telesnim oštećenjem
- samostalni umetnici
- zaslužni sportisti i sportisti međunarodnog razreda
NAPOMENA: *Mladim bračnim parom smatraju se supružnici koji nisu stariji od 35 godina na dan objavljivanja konkursa, a brak im traje najmanje jednu godinu do dana objavljivanja konkursa.

Veličine stanova
Učesnik na konkursu, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva, može konkurisati za kupovinu stana sledeće strukture:
- samac - garsonjeru ili jednosoban stan
- dva člana - jednoiposoban ili dvosoban stan
- tri člana - dvoiposoban ili trosoban stan
- četiri i više članova - troiposoban ili veći stan

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

8 komentara na “Šansa i za mlade bračne parove”

  1. bosiljka bundalo says:

    Hvala za priliko da pitam.Mladi koji nisu jos vencani,a zive u tzv.vanbracnoj zajednici ,da li mogu da konkurisu?
    Kako dokazati da su u vanbracnoj zajednici koja odlicno funkcionise?
    Hvala na odgovoru,pozdrav
    Bosiljka

  2. lela says:

    da li konkurs jos uvek vazi,mi smo mladi bracni par sa troje dece od 9,3 i 2 god,jos uvek smo podstanari,nemamo nista na svoje ime,pa me interesuje da li mozemo konkurisati za stan i ja i suprug radimo u drzavnim firmama,ja u vrticu a on u eps-u obilic.

  3. Dejan says:

    Ok, a gde, kako i kome da se obratimo i prijavimo za ove stanove!? Koja je dokumentacija potrebna?! Jel ovo još uvek aktuelno tj. kad je ovo krenulo i do kad traje!?
    Ovo je nepotpuno sa bitnim informacijama skroz!

  4. nikolicgoran says:

    Pozdrav…Mladi bracni par 33god.+ 30god. sa troje dece od 9god.~8god.~1mesec…,veoma zainteresovani za vasu ponudu,kupovinu neprofitnog stana a da pritom ispunjavaju sve vase navedene uslove 100%… Gde se mogu dobiti detaljnije info. ili se moze doci licno. Unapred zahvalna petoclana porodica Nikolic. HVALA

  5. Milivoje says:

    U braku sam 3 meseca.nemam nista na moje ime.Interesuje me sta je jos potrebno da konkurisem za stan.Do kada traje prijva i gde i kome da se obratim.Hvala

  6. ivana says:

    grrrrrrrrrrr….aman ljudi da li zaista mislite da je “neprofitan” stan stan koji kosta oko 1100e po m2

  7. Jelena says:

    Pozdrav,mladi smo bracni par zanima nas gde se mozemo prijaviti za te stanove i koji su uslovi ?

    hvala

  8. Milos says:

    Više se ne mogu primati zahtevi jer su sva sredstva utrošena, nakon rebalansa budžeta verovatno će biti odobrena nova sredstva. Više o toj temi možete pročitati na našem blogu.
    Možete nas pratiti i preko twittera kako bi uvek imali najnovije informacije u vezi nekretnina!

Ostavi komentar