Rizik ima samo kupac stana

Nadležni će raznim propisima pokušati da zaštite građane od prevara u kupoprodaji nekretnina. Sigurno jedino kupiti završen objekat

DRŽAVA je, izgleda, konačno odlučila da se obračuna sa nesavesnim investitorima. U poslednjih godinu dana, otkako postoji jedinstvena baza podataka iz kupoprodajnih ugovora overenih u sudovima, duplih prodaja kvadrata nema. A, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji nadležni više neće tolerisati ni gradilišta obrasla u korov. Jer, građevinska dozvola ubuduće će imati rok trajanja od pet godina.

Dakle, investitori od dana pravosnažnosti građevinske dozvole imaće 60 meseci vremena da završe objekat i pribave upotrebnu dozvolu. Na zahtev investitora dozvola može biti i obnovljena na dodatni rok od dve godine. Ali, to je moguće samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta premašuje 80 odsto - da je zdanje ukrovljeno, da ima spoljnu stolariju i da su postavljene unutrašnje instalacije. Ukoliko po isteku roka parcela nije privedena nameni, investitor će na račun Poreske uprave plaćati naknadu u visini poreza na imovinu, kao da je objekat završen, sve dok se za tu lokaciju ne izda nova građevinska dozvola drugom investitoru.

- Prema ranijim propisima bilo je predviđeno da građevinska dozvola prestaje da važi ako investitor u roku od dve godine ne započne izgradnju, ali nije propisano kada zdanje treba da se završi - navodi Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje. - Zato imamo u centralnim zonama većih gradova parcele koje nisu privedene nameni, nesolidni investitori ne snose nikakve sankcije, već su imali mogućnost da nedovršene stanove prodaju i više puta. Predloženim izmenama povećala bi se pravna sigurnost, a nesolidni investitori bili bi destimulisani da krenu u izgradnju bez obezbeđenog novca.

Svakako da je kupovina završenog i uknjiženog stana najsigurnija, ali po pravilu je i najskuplja varijanta. Može se kupiti i stan koji je u izgradnji, ali samo ako banka projektnim finansiranjem pokriva investitora.

PROVERA I sami kupci imaju mogućnost da na raznim adresama „provere“ investitora - po pravilu privredno društvo, koje svoju delatnost registruje kod nadležnih državnih ustanova. Trenutno stanje računa investitora, da li je uključen u platni promet ili je u blokadi, može se proveriti na internet-prezentaciji Narodne banke Srbije. Provera katastarske parcele obavlja se uvidom u zemljišne knjige ili katastar nepokretnosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar