Rekonstrukcija „Velike terase” na Paliću

Najznačajniji i najglamurozniji objekat stare arhitekture na Paliću je svakako „Velika terasa”, na čijoj rekonstrukciji vredno rade majstori „PBG inženjeringa”. Prve tri faze radova već su završene, a veruje se da će do kraja godine ovaj objekat ponovo zasijati u punom sjaju.

„Velika terasa” izgrađena je od 1909. do 1912. godine u stilu mađarske varijante secesije po projektima Marcela Komora i Jakaba Dežea kao višenamenski objekat za potrebe kulture, zabave, ugostiteljstva i trgovine. Imala je više dvorana u kojima su se održavali balovi, zabave, pozorišne predstave, sportska takmičenja i drugi sadržaji, kako piše Blic. Tadašnji „Vigado” (Velika terasa) imao je i prostorije za umetnike, restoran, kafe poslastičarnicu, terase okrenute jezeru. Ceo objekat bio je, praktično, usmeren na razvoj banjskog turizma jer je Palić skoro pola veka ranije imao „kupke od lekovitog blata” vađenog iz jezera, a dvojica lekara uspešno su lečila razna reumatična i kožna oboljenja.
Zbog dotrajalosti objekta građevinska inspekcija je zabranila njegovo korišćenje 1991. godine. Bilo je planirano bezbroj rekonstrukcija, neki manji zahvati su i preduzimani, ali tek 2006. godine počela je ozbiljna i, rekao bih, prava rekonstrukcija „Velike terase”. Biće to sada, zaista, „centar sveta” na Paliću i činiće temelj buduće Banje Palić - kaže Dragan Miljković, direktor JKP „Palić Ludaš”.
Rekonstrukciju „Velike terase” nedavno je obišao i državni sekretar u Ministarstvu za ekonomski i regionalni razvoj Dragan Petković koji je, uz ostalo, rekao da palićki turistički potencijal nije sasvim iskorišćen, te da bi u budućnosti trebalo više pažnje posvetiti i razvoju seoskog turizma jer ovaj deo Srbije ima šta da pokaže svakom turisti.
- Informativni centar je izgrađen. Korak smo ispred rokova u rekonstrukciji „Velike terase”. Sredstva su obezbeđena iz NIP-a. Imamo čvrsta obećanja da u toj sferi neće biti problema, a potom odmah krećemo u realizaciju master plana i stvaranja Palića kao turističke velesile - izjavio je Jasmin Šečić, pomoćnik direktora Direkcije za izgradnju opštine.
Recimo da je sve donedavno bilo nesuglasica oko osnivanja javnog preduzeća koje bi bilo nosilac realizacije master plana. Imovinu u to preduzeće trebalo je da unesu lokalna samouprava, Pokrajina i Republika u ravnopravnom iznosu. Nesporazumi su otklonjeni i ministar Mlađan Dinkić, predsednik IV Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Geza Kučera potpisali su ugovor o formiranju preduzeća „Park Palić” koje bi do kraja godine trebalo da otvori „prvi paket” velikog razvojnog projekta turizma na Paliću.

Po ugledu na Erdelj
„Velika terasa” građena je po ugledu na narodno graditeljstvo Erdelja iz transilvanijske oblasti i mada je „preneta” u sasvim drugačije podneblje, obilna upotreba drveta i dekorativnih motiva potpuno su uklopljeni u predeo Velikog parka. Ovaj objekat, praktično, natkriljuje stazu aleje koja se proteže od centralne saobraćajnice pa sve do obale jezera.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar