Redovi za nov krov

VEĆINA banaka koje su potpisale ugovor sa Nacionalnom agencijom za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) u četvrtak su bile pod navalom građana zainteresovanih za subvencionisane pozajmice. I pre nego što su počele da rade, formirani su redovi u kojima su najčešće bili mladi bračni parovi.
- Supruga i ja smo profesori u srednjoj školi i sa našom platom, pod ovakvim uslovima, možemo da podignemo kredit od maksimalno 50.000 evra. Imamo dvoje odrasle dece i jasno je da ne možemo za te pare da kupimo iole uslovan stan - kaže Milan Miljković sa Banjice.
Mnogi su obilazili po nekoliko poslovnica i tvrde da u bankama daju različite informacije o uslovima kredita.
- Bio sam u nekoliko banaka koje sve sarađuju sa NKOSK i dobio sam različite informacije. Ne znam kako je to moguće - pita Bojan Joksimović sa Novog Beograda.
U NKOSK kažu da oni propisuju opšte uslove koji se moraju poštovati, ali da to ne ograničava banku u poslovnoj politici prema građanima.
- Banka ima

pravo da odobri kredit pod uslovima koje ona smatra adekvatnim - kažu u Korporaciji.
Jedno od najčešćih pitanja koje građani postavljaju u bankama jeste šta se dešava sa kreditom i stanom ukoliko, zbog gubitka posla, ne mogu da ga otplaćuju.
- Banka u ovakvim situacijama, a u dogovoru sa klijentom, može na određeno vreme da odloži rok otplate kredita, to jest da predloži restrukturiranje kredita. Banka se u dogovoru sa klijentom opredeljuje za ovakav vid rešenja kada se ustanovi da klijent samo privremeno nije u mogućnosti da na vreme izmiruje svoje obaveze - objašnjavaju u NKOSK.
Ako, međutim, banka i klijent ne postignu dogovor, prodaje se nepokretnost po postupku predviđenom odredbama Zakona o hipoteci ili Zakona o izvršnom postupku. Posle toga se iz tih sredstava namiruju potraživanja banke i države.

TRI NAJČEŠÄ†A PITANjA GRAĐANA
U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da su im se telefoni usijali i da zainteresovani najčešće postavljaju tri pitanja posle čega se odlučuju da li će uzeti neophodnu dokumentaciju za subvencionisane stambene kredite.
* Da li se zahtev podnosi banci ili Ministarstvu finansija?
- Kao i kod tzv. komercijalnih kredita, celokupna procedura se odvija na šalteru banke. Tamo treba podneti zahtev za kredit, zajedno sa zahtevom za subvenciju.
* Koja su ograničenja vezana za nekretninu koja se kupuje putem subvencionisanog kredita?
- Zabranjeno je izdavati i dodatno opterećivati nekretninu sve do momenta potpune otplate kredita, a u prvih pet godina otplate nije dozvoljeno prodati nekretninu, kao ni prevremeno otplatiti ceo kredit.
* Da li samo bračni parovi mogu da podnose zahtev za kredit?
- Nije neophodno da budete u braku da biste konkurisali za kredit sa subvencijom, možete konkurisati sami ili sa solidarnim dužnikom koji može biti bilo koje lice koje ispunjava uslove.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar