Rebalansom još 500 miliona dinara za subvenciju kredita

Ministarstvo za prostorno planiranje tražiće da se rebalansom budžeta obezbedi dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, najavio je resorni ministar Oliver Dulić.

"Budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za subvencionisane stambene kredite, ali je 900 miliona otišlo na stare obaveze. Uz dodatnih 500 miliona dinara očekujem da ćemo tokom godine ohrabriti one kupce koji se zbog straha od krize sada premišljaju da uđu u kredit", rekao je Dulić u intervjuu "Novostima".

Dulić je kazao da će u septembru biti urađena analiza efekata mera u vezi sa stambenim kreditima, kako bi se videlo koliko je povećanje učešća sa 10 na 20 odsto uticalo na smanjenje tražnje za stambenim kreditima.

Ističući da je kriza teško pogodila građevinski sektor, Dulić je naglasio da je Srbija jedina država u regionu koja beleži pozitivne pomake u građevinskom sektoru.

On je naveo da je država, kao investitor, otvorila nova gradilišta, uposlila domaću operativu i tako sprečila da spreči kolaps građevinske industrije, i dodao da će biti potrebne godine da se ponovo pokrene investiciona aktivnost.

Govoreći izgradnji stanova na lokaciji bivše kasarne "4. juli", on je naveo da je Građevinska direkcija u prodaju pustila 1.800 stanova, od čega je prodato 950 stanova, a u toku je procedura za prodaju još 400 stanova. Što se tiče naselja "Dr Ivan

Ribar", gde je planirana izgradnja 1.100 stanova, Dulić je rekao da je završen konkurs za arhitektonska rešenja, da će prve dozvole biti izdate u oktobru, a gradilište otvoreno do kraja godine.

Na pitanje o trasi autoputa Beograd - južni Jadran, Dulić je rekao da će ključnu ocenu isplativosti i izvodljivosti "jednog ili drugog rešenja" dati reviziona komisija, navodeći da je najverovatnija opcija da autoput ide levom obalom Save, kako bi se izbegli ogromni troškovi saniranja klizišta "Umka" i "Duboko".

Dulić je rekao da je nova uredba o konverziji prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu u proceduri i očekuje da će biti usvojena ove ili naredne nedelje.

Kad je u u pitanju uredba o izdavanju državnog zemljišta u zakup, on je rekao da će i ona biti doneta ove ili naredne nedelje.

"Republika i pokrajina mogu ubuduće da izdaju zemljište u zakup, a do sada su to radile samo lokalne samouprave. Očekujem da će se zahvaljujući ovoj uredbi jedan značajan deo problematičnih legalizacija rešiti i to po najpovoljnijim uslovima", kazao je on.

Dulić je rekao da se legalizacija, prema izveštajima lokalnih samouprava, odvija nesmetano, ali da će zbog velikog broja predmeta, biti potrebne godine da se to sve reši.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar