Rate za kredit sve teži kamen oko vrata

Plate stoje, a nekima i padaju, dok evro raste pa porodice koje su se zadužile sve veći deo prihoda moraju da troše na otplatu sve većih rata. Oni koji su se zadužili u švajcarskim francima – preskupo su to platili.

Dinar je opet oslabio i približio se na osam para do 122 dinara za jedan evro. Verovatno bi već prešao tu granicu da Narodna banka Srbije nije intervenisala sa 40 miliona evra na međubankarskom tržištu. Osim uvoznika, izvoznika i drugih privrednika, kretanje domaće valute pomno prate građani koji imaju kredite indeksirane u evrima. Sada su to najviše stambeni zajmovi. Njima je ove godine rata bila skuplja nego prethodnih, a što je gore, obaveza koja se mora izmirivati rasla je iz meseca u mesec.

Jedina olakšica stigla im je iz Evropske centalne banke. Šestomesečni euribor je na nivou od 0,182 odsto i neće se menjati do jeseni naredne godine. S obzirom na to da kamate za stambene kredite prate tu stopu, tu bar neće biti loših vesti, odnosno rasta kamata. Što se tiče dinara, to nije tako.

Kada je godina počela, rata od 200 evra, kolika je najčešće za stambeni zajam, vredela je 22.928 dinara jer je evro bio 114,64 dinara, u aprilu 23.103 jer je domaća valuta na početku tog meseca bila 115,51 za jedan evro. Oni koji budu plaćali ovih dana moraće da izdvoje bar 24.264 dinara. Tako ispada da su zbog kursa bankama platili bar sto evra više nego da je on bio stabilan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar