Rate kredita ponovo rastu

Višenedeljno jačanje kursa evra, ali i švajcarskog franka ponovo pogađa dužnike koji su uzeli kredit u ovim valutama. Narodna banka Srbije u petak je sa rekordnom prodajom 70 miliona evra, uspela da ojača kurs dinara za 39 para, pa će evro tokom vikenda i u ponedeljak vredeti 115,72 dinara. NBS od početka godine prodala je ukupno 420 miliona evra.

Uzrok pada domaće valute je loše stanje u privredi, dok NBS krivi turbulencije na svetskom finansijskom tržištu. Procenjuje se da narednih meseci neće biti velikih promena kursa, ali svako pomeranje utiče na rate zajmova bankama.

NBS ističe da su slabljenje dinara izazvali domaći uvoznici energenata povećanom tražnjom za devizama, kao i turbulencije na svetskom finansijskom tržištu zbog promene monetarne politike američkih federalnih rezervi.

- Da dinar ima jake temelje psihološki efekti, bilo da je reč o raspisivanju izbora ili nečem drugom, ne bi uslovljavali ovakav kontinuitet slabljenja od početka godine - kaže Saša Đogović sa Instituta za tržišna istraživanja.

Švajcarski franak dostigao je ovih dana najvišu vrednost za skoro godinu dana, što ne ide u prilog dužnicima u toj valuti. Posle rešenja koje je Narodna banka Srbije zajedno sa komercijalnim bankama ponudila onima koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima, kako bi im olakšala plaćanje rata, postavlja se pitanje da li je pred njima nova opasnost zbog ponovnog rasta švajcarca.

Srednji kurs švajcarskog franka, prema listi NBS, danas iznosi 94,8 dinara.

Bez potresa

- Na deviznom tržištu ne treba očekivati značajnije potrese - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Treba očekivati da će dinar ostati u pokretnom koridoru i verovatno se kretati svaka tri do četiri meseca za po jedan dinar nagore u odnosu na evro. Očekivana vrednost za kraj godine je 118 dinara za jedan evro.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar