Rastu cene placeva pored puteva

Poskupeli placevi u Surčinu, oko Novosadskog autoputa i Ibarske magistrale. Dobra infrastruktura poboljšava kvalitet življenja, otvara poslovne mogućnosti, skraćuje put do Evrope i višeg standarda,kako piše Politika.

Mnogi vlasnici završenih, a kasnije iz raznih razloga zaboravljenih vikendica, koje su danas najčešće obrasle u šiblje, interesuju se da li će vrednost njihovih nekretnina porasti zbog izgradnje prstena oko Beograda. Već je izvesno da će deonica od Ostružnice do Ibarske magistrale biti puštena u rad do 15. oktobra.

­ Najbitnija je informacija. Oni koji su unapred obavešteni o tome kuda će proći put, po pravilu, ukoliko imaju novca, nude vlasnicima zemljišta i kuća male sume i praktično po bagatelnoj ceni kupuju ono što će biti mnogo, mnogo, vrednije kad se završi infrastruktura. Vlasnici najčešće poslednji saznaju šta će se graditi i kad im neko ponudi novac jedva čekaju da prodaju kuće i placeve i ne sluteći kolika će biti njihova vrednost. Takva je situacija sa Surčinom. Oni koji su prvi bili obavešteni o tome šta će se sve graditi u najmlađoj beogradskoj opštini sa kojom se, sticajem okolnosti, zbog aerodroma, prvo susreće i najveći broj turista koji dolaze u naš glavni grad, pokupovali su zemljište po bagatelnoj ceni. Ipak, ne može se reći da je povećan broj onih koji preko agencija obavljaju kupoprodaju zemljišta, kuća i vikendica ­ kaže Katarina Lazarević, suvlasnica agencije Alka.

Beograd ostvaruje dinamičan razvoj i znatna sredstva ulaže u izgradnju infrastrukture što, naravno, istovremeno znači i prosperitet mnogih mesta.

­ Na primer, na Ibarskoj magistrali prema Meljaku, odakle se za dvadesetak minuta stiže do centra, pre nekoliko godina placevi i kuće mogli su da se kupe po niskoj ceni. Danas su one dvostruko više. Slična je situacija i sa zemunskim naseljem Altina. Jednostavno, kad se izgradi infrastruktura i poboljša kvalitet življenja, raste i cena. Danas je ona utrostručena u odnosu na onu od pre pet i više godina ­ tvrdi Vladimir Mihajlović, suvlasnik i menadžer agencije Sigma.

Novi magistralni pravci, između ostalog, stvaraju uslove za razvoj poslovnih aktivnosti u okruženju i skraćuju put do Evrope i višeg standarda.

­ Placevi na određenim lokacijama su poskupeli, ali do sada nismo imali takvu vrstu kupoprodaje. Sve što se nalazi blizu ili uz sam Novosadski autoput ili Ibarsku magistralu sada je znatno skuplje. Na primer, ono što je koštalo do 500 evra po aru dostiže cenu od 1.800 do 5.000 evra! Raspon cena zavisi od toga da li je livada privedena nameni, odnosno da li su dovedene struja i voda i urađena kanalizacija. Na primer, poraslo je interesovanje za Šimanovce ­ ističe Nađa Baranin, direktorka agencije Elita internacional.

Da su poslednjih godina placevi uz putne pravce u okolini Beograda sve interesantniji za one koji žele pametno da ulažu novac ili da počnu određenu delatnost, potvrđuju i u agenciji Mozaik.

­ Cene placeva uz puteve rastu. Na primer, u poslednjih godinu dana poskupeli su za 40 do 50 odsto. Ipak, sve zavisi od lokacije. Osetno je poraslo interesovanje za placeve i kuće na potesu od Bubanj potoka do Begaljičkog brda. Vrčin je, takođe, na ceni. Prošle godine imali smo strane klijente koji su kupovali placeve u Lazarevcu i okolini. Interesantno je da ima sve više onih koji kupuju zemljište kao investiciju. Imaju novac i ulažu u nešto što će, možda, tek za desetak godina biti ne samo isplativo već će doneti i veliku zaradu. Prema nekim procenama, čak 70 odsto takvih kupaca investira u placeve i čeka pogodno vreme da bi se ulaganje višestruko isplatilo. Povećano je i interesovanje za Obrenovac i okolinu. Ima puno ljudi koji su, sticajem okolnosti, pre deset i više godina stigli u Grocku i u nedostatku radnih mesta počeli da otvaraju mala i srednja preduzeća. Posao je krenuo dobro, a samim tim Grocka je postala primamljiva za kupoprodaju nepokretnosti ­ kaže Nenad Đorđević, vlasnik agencije.

Iako je u našim uslovima još retkost da neko investira u placeve, u svetski razvijenim zemljama to je uobičajena pojava. Ipak, i ako imate novac, imajte na umu da je najvažnije da saznate pravu informaciju o tome da li je i kakva izgradnja infrastrukture predviđena u blizini.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar