Radnička idealna za život

Kako Novosađani zamišljaju savršenu ulicu

Novi Sad - Idealna ulica za stanovanje, kada bi je projektovali Novosađani, bila bi manja, bez gustog saobraćaja, ali bi se ipak nalazila u strogom centru, na korak od bulevara. Bila bi oplemenjena sa mnogo zelenila, imala bi obavezno igralište za decu i nipošto ne bi smelo da nedostaje parking mesta. Da bi u nekoj od takvih ulica iznajmili prosečan, komforan stan, Novosađani plaćaju najmanje 300 evra mesečno, a kvadrat stana tu košta pet puta toliko.

Na spisku najpoželjnijih, prema višegodišnjem iskustvu u agencijama za promet nekretnina, prednjače ulice Vase Stajića, Sonje Marinković i Radnička sa okolinom. Odmah su tu i urbaniji delovi: okolina Sunčanog keja sa ulicama Drage Spasić i Vladislava Kaćanskog, kao i potez od Novosadskog sajma do Ćirpanove ulice, koji izlazi direktno na Bulevar oslobođenja.
- Kada govorimo o idealnim mestima za život, treba imati u vidu dve kategorije Novosađana, one sa dubljim džepom i one sa manji platežnim mogućnostima. Prvi traže atraktivne lokacije bliže centru, ali i bliže Dunavu, pa se u tu zonu mogu svrstati ulice Vase Stajića, Mike Antića, Pavla Simića, a uz ulicu Sonje Marinković tražene su i druge ulice iza Banovine, Sunčani i Beogradski kej, Radnička, Stevana Musića i Lovćenska. Onima koji traže komfor sa „plićim” džepom, idealni su Liman III i IV, kao i Novo naselje - kaže za „Blic” Aleksandar Janjušević, osnivač i vlasnik „NS grupe”.
Takvu listu potvrđuju i Novosađani koji su prokomentarisali za „Blic” idealno mesto za život u gradu.
- Sviđa mi se, u principu, Novo naselje, ali bih, da mogu, voleo da živim u Ulici vojvode Putnika. To je mala ulica, koja s jedne strane izlazi na Kej, a s druge na Dunavski park. Zaštićena je od prevelikog saobraćaja i nekako ušuškana, a istovremeno povezana za dva najlepša kutka u centru - kaže Radomir Kukobat. Njegov sugrađanin Branislav Despotović primat bi dao delu iza Banovine, prema Dunavu.
- Kraj iza Banovine je zaista lep. Na korak je od centra i urbanog, a opet ima svoj mir - objašnjava svoj izbor Despotović.
Za sve navedene ulice, slažu se naši sagovornici, karakteristična je odlična lokacija: nadohvat su pešačka zona, Univerzitet, „Spens”, ambulante, škole, Varadinski i Most slobode, kao i najvažnije autobuske linije. Ulice su zelene, gradnja je starija, a u Radničkoj se još zadržala i kaldrma. Ali, tu nema mnogo slobodnih stanova, a i cena iznajmljivanja ili kupovine takođe je prilično visoka.
­ Iznajmljivanje jednoiposobnog nameštenog stana u ovim ulicama staje od 300 do 400 evra, dok se za one luksuznije mora izdvojiti i više novca. U novim zgradama u Ulici Stevana Musića kvadrat košta od 1.500 do 1.700 evra, što je i slučaj sa kupovinom stana na Sunčanom keju ili Ulici Drage Spasić, gde takođe teško da se može naći stan ispod 1.500 evra po kvadratu ­ navodi Aleksandar Janjušević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar