Prvo kod lekara, pa u novi stan

Analiza krvi, pregledi kod kardiologa i lekara opšte prakse odnedavno su sastavni deo procedure za dobijanje stambenog kredita kod pojedinih banaka. Plaćanje životnog osiguranja prilikom kupovine nekretnine na kredit, za šta su potrebni ovi specijalistički pregledi, u Srbiji je još uvek nesvakidašnjost koja polako postaje i neminovnost. A sve, prema objašnjenju bankara i osiguravajućih kuća, kako bi i klijent i banka bili zaštićeni u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Pad cena nekretnina i za 30 odsto i najavljeni subvencionisani stambeni krediti od 1. oktobra po povoljnim kamatnim stopama ulivaju nadu da će tržište nekretnina ponovo zaživeti. Ipak, za razliku od ranije, moguće je da će banke uvesti i neke novitete, pa će, uz osiguranje nepokretnosti od rizika, zahtevati i životno osiguranje klijenta, što je u svetu praksa. Ovaj trošak plaća se godišnje i za, recimo, kredit od 50.000 evra iznosi oko osamdesetak evra.
Kada sam ušla u proceduru za dobijanje kredita, nisam mogla ni da pretpostavim da će banka zahtevati da platim i životno osiguranje. Dobila sam spisak osiguravajućih kuća kod kojih to mogu da učinim. Moj kredit je 40.000 evra, pa sam morala da idem na osnovni lekarski pregled, EKG i da dam krv na analizu - priča čitateljka „Blica” J. D. iz Beograda.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar