Prvo “energetsko” naselje u Srbiji

Pančevo - U Pančevu će uskoro početi izgradnja novog naselja sa 224 stana, koje će biti prvo "energetski efikasno naselje" u Srbiji.

Do septembra ili oktobra se očekuje građevinska dozvola za taj projekat.

To naselje bi pozicioniralo Pančevo kao prvi "Zeleni grad" u zemlji, saopštila je Gradska uprava Pančeva, gde je danas predstavljen projekta Razvoj stanovanja i socijalnog stanovanja u Pančevu za period od 2015. do 2025. godine na lokaciji "Hipodrom".

Predviđeno je da se novo naselje izgradi sa dobrom termoizolacijom uz korišćenje alternativnog sistema grejanja - toplotnih pumpi i solarnih kolektora. Projekat obuhvata kompleks od 14 stambenih objekata sa po 16 stambenih jedinica odnosno 224 stana, čija će prosečna kvadratura biti 60 metara kvadratnih.

U okviru naselja biće izgrađeno nekoliko dečijih igrališta i parking prostora, a u postojećem Kolektivnom centru će biti smeštena ambulanta ili vrtić. "Očekujemo da imamo građevinsku dozvolu i kompletni građevinsko-tehnički projekat do septembra ili oktobra, kako bi mogli da apliciramo republičkoj Agenciji za stanovanje i drugim fondovima. Time bi omogućili našim sugrađanima da na najpovoljniji način reše svoje stambeno pitanje", izjavila je članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Suzana Jovanović.

Jedan broj objekata, za sada tri, biće ostavljeni za socijalne stanove.

"Nadam se da cemo preko IPA pristupnih fondova i Vlade Srbije obezbediti sredstva kako bi mogli da pozovemo privatnike koji se bave tom delatnošću da učestvuju u realizaciji ovog projekta, što otvara mogućnost za upošljavanjem većeg broja naših sugrađana", izjavio je gradonačelnik Pančeva, Pavle Radanov.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar