Prosečna cena kvadrata u Beču 3.500 evra!

Prošle godine cene stanova u Austriji porasle su za 7 odsto,a u prestonici za čak za 9,1 odsto. Nekretnine su još uvek sigurna investicija.

Iako se u nigde u Evropi ne izgradi toliko stanova kao u Austriji, cene neprestano skaču. U 2013. godini nekretnine u Austriji su poskupele za 7 odsto. Prema ovim brojkama Austrija zauzima prvo mestu po visini poskupljenja u celoj EU. Poređenja radi, u Nemačkoj su stanovi u istom vremenskom periodu poskupeli za 4,9 odsto.

Cene stanova u Beču skočile su 2013. za 9,1 odsto. Kvadrat stana novogradnje u prestonici u proseku košta 3.500 evra. Prema tim cenama Beč se nalazi na sredini liste evropskih metropola, koju predvodi London u kome su stanovi i dalje najskuplji. Cena kvadratnog metra stana u centru Londona doseže vrtoglavih 10.000 eura.

Cena su porasle pre svega jer su kamatne stope niže nego ikad, krediti povoljni, a nekretnine i dalje predstavljaju sigurnu investiciju.

Prema procenama austrijske nacionalne banke cene nekretnina u Beču su u prvom kvartalu porasle za 8,1 odsto. Kada su u obzir uzmu svi raspoloživi podaci, ispada da su cene stanova precenjene u za 22 odsto u odnosu na njihovu stvarnu vrednost. U ostatku Austrije cene stanova u skladu su sa realnom tržišnom vrednošću.

Da podsetimo, u Irskoj i Španiji, zemljama EU koje je pogodila najteža kriza, cene nekretnina su bile više za 45 odnosno 30 odsto od njihove stvarne vrednosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar