Promet nekretnina prepolovljen

Od početka ekonomske krize promet nekretnina pao je za polovinu, a cene i do 30 odsto. U prvom kvartalu ove godine odobreno je za četvrtinu manje stambenih kredita nego u istom periodu prošle godine.

U prva tri meseca prošle godine Nacionalna korporacija osigurala je 2.335 stambenih kredita u vrednosti od 85 miliona evra. U istom periodu ove godine osigurano je 1.768 stambenih kredita, vrednih 61 milion evra, koji su u proseku i manjeg iznosa. Međutim, banke koje nude povoljnije uslove beleže porast plasmana kredita.

„Pomeranja u maržama nije bilo u odnosu na prošlu godinu. To nije rezultat smanjenja prodaje, već je reč o ekonomskoj situaciji u zemlji koja je sigurno nešto lošija. Cela svetska ekonomska kriza je uticala na pad gradnje", izjavio je Zoran Stojaković iz "Alfa banke".

U 2009. godini se gradilo manje nego u 2008. godini. Prošle godine situacija se donekle popravila, ali je građevinski sektor i dalje u problemima zbog nedostatka posla i gradi se malo novih stanova.

Direktor marketinga „Metropoliten apartmani" Danijela Pušara kaže da je njena firma, od početka krize, prodala 60 stanova, od ukupno 80.

"Možda je kriza neka vrsta šanse, jer je sada jeftinije graditi nego što je to nekada bilo. Za manju količinu novca možete kupiti ili dobiti kvalitetnije materijale nego što je bilo pre nekoliko godina", rekla je Pušara.

Iz godine u godinu, smanjuje se broj prodatih stanova. U 2009. godini, prodato je za četvrtinu manje nego u 2008. godini.

„Moram da kažem da nas kriza nikako ne prolazi. Možda je u ovom trenutku u Srbiji i Beogradu ona najžešća. Trenutno imamo vrlo malo kupaca i jako mnogo stanova u ponudi", rekla je Aleksandra Kon iz agencije za promet nekretnina „Alka".

"Oni koji planiraju da kupe stvarno mogu da biraju, a oni koji bi da prodaju moraju da dobro razmisle kad formiraju cenu, nikako da budu nerealni i da budu sretni kad pronađu kupca", istakla je Konova.

Maja Šahbaz iz međunarodne konsultantske kuće „Kolijers" kaže da će ovo tržište biti poslednje koje će krenuti sa opravkom.

"Kod nas će biti još interesantnije za investiranje u onom trenutku kada Srbija ozvaniči kandidaturu za EU, jer to je određeni pečat sigurnosti", izjavila je Šahbaz.

Situaciju na tržištu stanova mogao bi da popravi program državne stanogradnje - 4.500 stanova na Voždovcu i planirani projekat na Novom Beogradu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar