Prokredit banka primila prvi zahtev za stambeni kredit

Prokredit (ProCredit) banka danas je u beogradskoj ekspozituri primila prvi zahtev za subvencionisani stambeni kredit za novogradnju, a veći broj građana je preuzeo formulare za te pozajmice, potvrđeno je Beti u toj banci.

U ostalim ekpoziturama Prockredit banke zahtevi će se primati od ponedeljka, 5. oktobra.

Ostale banke koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije o učešću u programu subvencionisanih stambenih kredita počeće od sutra, odnosno od početka iduće nedelje, da primaju zahteve.

Na listi banaka koje su spremne da odobravaju te do sada najpovoljnije pozajmice za kupovinu stana, pored Prokredit banke su i Komercijalna, Inteza (Intesa), Marfin i Hipo Alpe-Adrija (Hypo Alpe-Adia) banka.

Građani koji podnose zahtev za subvencionisane stambene kredite treba da obezbede minimalno učešće od pet odsto, a država daje beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, dok banke kreditiraju preostalih 75 odsto iznosa kredita.

Na iznos koji kreditiraju banke godišnja kamata će biti u rasponu od 4,9 do 5,9 odsto.

Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra, a otplaćivaće se najduže 30 godina. Mogućnost da podnesu zahtev za tu pozajmicu imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju rešeno stambeno pitanje niti stambeni kredit u korišćenju, a čija neto plata nije veća 120.000 dinara.

Subvencije države mogu da dobiji i građani koji žele za stari stan zamene za novogradnju ili da zidaju kuću.

U prve tri i poslednjih pet godina otplate kredita njihovi korisnici neće plaćati kamatu, jer je Ministarstvo ekonomije za ovu godinu obezbedilo subvencije u ukupnom iznosu od 450 miliona dinara, a za narednu godinu predviđeno je 2,5 milijardi dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar