PRODA SE SVE ŠTO SE IZGRADI Cene stanova u Beogradu za tri godine skočile i do 40 ODSTO

Cene stanova u prethodne tri godine skočile i do 40 odsto u pojedinim delovima Beograda, a nešto su više u odnosu na druge velike gradove u regionu, kažu stručnjaci za nekretnine.

Ipak, kada je reč o stambenom prostoru, u glavnom gradu se proda sve što se izgradi uprkos tome što je skočila cena gradnje.

Nebojša Nešovanović iz kompanije CBRE tvrdi da su cene stanova u novogradnji skočile, pre svega, na Novom Beogradu, u centru grada i na Vračaru, dok je najmanji rast zabeležen u nekim perifernim lokacijama.

Stoga će najviše na udaru biti oni koji prave zgrade upravo u naseljima na periferiji, jer zbog lokacije ne mogu veće troškove da kompenzuju većim cenama kvadrata, pa će veći deo investitora biti fokusiran na kvalitetnije i skuplje projekte, sa cenama iznad 2.000 evra po kvadratu.

- Tržište nekretnina je mnogo aktivnije, mnogo se više i brže prodaje. Trenutno su vrlo aktivni keš kupci, koji imaju novca ili ušteđevinu na raspolagaju i plasiraju sredstva u nekretnine. Tu imamo trend rasta u prethodne tri ili četiri godine. Ljudi veruju da će takav trend biti nastavljen i nastavljaju da kupuju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, kod boljih stambenih projekata stanovi se rezervišu čak i pre dobijanja građevinske dozvole.

- Imamo primere projekata da su stanovi rezervisani i 70 odsto pre dobijanja građevinske dozvole, a sa njom budu kompletno prodati pre početka radova. Tako da su mnoge nekretnine koje će 2020. biti završene već sada prodate. Ocekujemo da se taj trend nastavi zbog dobre finansijske situacije kod nas i u regionu i ne vidimo mogućnost za prezasićenja sa gradnjom novih stanova, osim ukoliko se ne desi neka nova globalna kriza ili ozbiljan regionalni incident koji može da naruši poverenje investitora - zaključuje on.

Nešovanović kaže da je Dedinje kao lokacija tradicionalno popularno i da se uvek dobro prodaje.

Predsedica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijela Ilić kaže da je Srbija privlačna za strane investitore zato što još nije došlo do zasićenja u segmentu poslovnog prostora.

- Kada je reč o stanovima cene su kod nas iznad proseka u regionu. Naskuplji stanovi u Beogradu su na najatraktivnijim lokacijama i mogu ići i do 5.000 ili 6.000 evra za kvadrata, što je teško postići u ostalim zemljama u regionu, gde uglavnom idu do 2.500 ili 3.000 evra. Ipak, u Srbiji svaki stan nađe kupca - poručila je.

Ona ne očekuje dalji rast cena u Beogradu dodajući da u unutrašnjosti nisu ni rasle cene već da su padale zbog odliva stanovništva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar