Pripadnici Vojske Srbije dobijaće stambene kredite pod povoljnijim uslovima

Oficiri i podoficiri, kao i civili zaposleni u Vojsci Srbije, mogu da kupe stan na kredit uz subvenciju države, prema posebnom programu. U ove svrhe država je izdvojila milijardu dinara za ovu godinu, ali kada će prvi kredit biti realizovan, još nije poznato. Zasada je šest banaka potpisalo ugovor o kreditiranju, a među njima - Intesa, Komercijalna, KBC banka. Međutim, još nisu počele da primaju zahteve za ovu vrstu kredita, jer se čekaju pojašnjenja.

Prema programu kreditiranja, usvojenom 17. aprila na zasedanju Vlade Srbije, uslovi su povoljniji nego za ostale građane. Pre svega, kamata je niža za 1%, odnosno za Vojsku iznosi 2,5%, plus euribor (ili evropska kamatna stopa), dok je za ostale građane 3,5%, plus euribor, odnosno, ukupno, maksimalno 6,9% godišnje.

Program za profesionalna vojna lica razlikuje se od programa za civile u službi VJ i državnih službenika i nameštenika zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

Najbitnija karakteristika i osnovna razlika između ova dva programa jeste u tome što vojnici kredit mogu da otplaćuju 30 godina, (do 70. godine). Zatim, učešće nije potrebno za profesionalna vojna lica, a procenat subvencije iznosi od 5 do 25% i zavisi od godina stažau VJ.

Naime, ukoliko je neko zaposlen pet godina, dobiće dotaciju države od 5%, a ako je na službi 25 i više godina, ostvaruje pravo od maksimalnih 25% subvencije. Maksimalni iznos zajma je 100.000 EUR, s tim što se za zaposlene koji imaju već neku nekretninu u vlasništvu taj iznos umanjuje za njenu vrednost. Pored toga, profesionalni vojnici koji dobijaju naknadu dela troškova za zakup stana, a odluče da reše svoje stambeno pitanje putem kredita, imaju pravo na deset odsto uvećanu naknadu, koja se preinačuje u naknadu troškova u vezi s rešavanjem stambenog pitanja i pripada im do potpune otplate kredita, ali ne duže od 20 godina.

Pre podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni zajam, profesionalna vojna lica u ustanovi Vojske Srbije, odnosno Ministarstvu odbrane, ako su u pitanju civili, daju izjavu, koju overava nadležni starešina, da će svoje stambeno pitanje rešavati trajno, kreditom, a ne propisima o stambenom obezbeđivanju. Posle toga, profesionalna i civilna lica se obraćaju nekoj od banaka i podnose zahtev za kredit.

U slučaju da korisnik kredita sam odluči da napusti službu u Vojsci, bez prava na penziju, banka se obavezuje da kreditna sredstva iz budžeta refinansira i ponudi mu da ih otplaćuje po tržišnim uslovima, ukoliko je kreditno sposoban. A, ako nije, zajam može da se smatra dospelim u celosti i da se traži njegova ukupna otplata.

Civili koji rade u Vojsci Srbije ili Ministarstvu odbrane mogu da konkurišu za stambene kredite uz subvenciju države, ali po programu koji važi za građane i državne službenike. To znači da je obavezno učešće od 5%, a procenat subvencije je fiksni i iznosi 20%, bez obzira na godine staža. Starosna granica za podizanje kredita je 45, a za otplatu 65 godina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

16 komentara na “Pripadnici Vojske Srbije dobijaće stambene kredite pod povoljnijim uslovima”

 1. zoran says:

  da li vojni panzioneri mogu da podignu stambeni kredit i po kojim uslovima

 2. vojkan says:

  da li krediti vaze za pravljenje kuce ili kupovini polovnog stana

 3. Diana says:

  Da li je stalo sa subvencionisanim kreditima za ovu godinu, tj. da li su utrosena namenjena sredstva za kredite.
  Ako jesu kad se moze ocekivati odobravanje sredstava za stambene kredite u Vojsci Srbije

 4. jelena says:

  da li vojska placa” uts”i onda kad se uzme subvencionisani kredit ili samo za obicne stambene kredsite???

 5. midžić benjamin says:

  interesuje me ovaj deo u kome navodite da profesionalnim vojnim licima nije potrebno učešće,to nam nisu rekli ni u jednoj banci,molio bih neko objašnjenje.

 6. Milan says:

  Vec neko vreme se u jedinicama spominje uvecanje UTS-a na nekih 25 dinara pa me interesuje dali je to tacno i ako jeste kada se to moze ocekivati.hvala.

 7. slobodan says:

  Kada ce se nastaviti dalja subvencija kredita,i da li je prekinuta zbog formiranja vlade?unapred hvala na odgovoru!

 8. Milos says:

  Prema nasim saznanjima sva sredstva koja su bila planirana za ovu godinu su utrosena.
  Više o subvencionisanim kreditima

 9. Tamara Maksimović-Tot says:

  Interesuje me da li će biti novca za subvencione kredite u 2013g.
  Unapred zahvalna.

 10. Milos says:

  Postovana,

  Početkom godine država je odlučila da subvencioniše kupovinu 2500 stanova, s tim da su građani u obavezi da obezbede 10% učešća umesto prošlogodišnjih 5%. Više informancija možete pronaći na našem blogu .

 11. Sanja says:

  Da li je usvojeno uvecanje UTS-a na 25din za pripadnike koji zele da obezbede stambeno pitanje?

 12. Milos Jovanovic says:

  Koji je uslov za konkurisanje za stambene kredite kada su godine staza u pitanju? I da li moze neko ko je godina dana u sluzbi da uzme kredit? Hvala

 13. gordana says:

  Molim vas, da mi date objasnjenje u vezi ovih Pravilnika, odluka i slicnog… Naime, kakva su prava lica koja su jos u 2007. i 2008. godini bili na listi i imali zakljucak da svoje stambeno pitanje zele resiti putem kredita.. kada su se jos tada pojavile banke koje nude povoljnije uslove za pripadnike vojske i sa kojima je tadasnji ministar odbrane sklopio ugovore.. Da li ta lica mogu sada da se izjasne, jer to tada nije bilo regulisano, da im se to uzimanje kredita racuna u resavanje stambenog pitanja, bez subvencije drzave i da li mogu dobiti pravo na uvecani UTS za 10% . Sve ovo sto procitamo stvara takvu konfuziju, da ni pravnici po jedinicama ne znaju sta su resenja za te ljude, samo se pozivaju na Uredbu tadasnjeg ministra odbrane Sutanovca.. koju niko ne zna objasniti, za sta i za koji period je vezana, jer je sve tako konfuzno i nedoreceno.. Molim vas za decidan odgovor.. Hvala

 14. kokan says:

  Molim Vas za informaciju,
  hteo bih da konkurišem za stan uz Vojnu subvenciju!
  Moja supruga je,po smrti oca,na ostavinskoj raspravi dobila 25% stana i na taj stan se plaća porez …. pitanje je: da li stičem pravo na uvećani uts obzirom da ću doneti papir iz poreskog na kome se vidi da je supruga poreski obveznik za tih 25%?
  u banci nemaju problema sa tim!!!
  pozdrav

  hvala

 15. jadranka says:

  Molim za informaciju,pre 8 meseci sam se razvela od supruga(koji je bio AVL kada je kredit odobren,sada je vojni penzioner)u novembru 2011,kupili smo kucu na kredit uz subvenciju države,u ugovoru stoji,da je kredit odobren za resavanje stambenog pitanja vojnog lica i njegove porodice(navedena imena),kuca koju smo kupili se vodi u potpunosti na ime,bivseg supruga,posto jos nismo resli podelu imovime(konkretno kucu koju smo kupili na kredit)mene interesuje,dali ja imam nekakvo pravo na kucu,s obzirom da je kredit dobijen za resavanje stambenog pitanja,AVL i njegove porodice,i za dodatna pitanja,kome se mogu javiti?unapred hvala

 16. ts says:

  Poštovana Jadranka,
  Sve o imovinskom odnosu supružnika možete pročitati na sledećem linku http://www.besplatnapravnapomoc.rs/tekstovi/porodicno-pravo/imovinski-odnosi-supruznika/, ukoliko imate bilo kakvih pitanja najbolje da se obratite http://www.besplatnapravnapomoc.rs/ gde Prаvni fаkultеt Univеrzitеtа u Bеоgrаdu i nеvlаdinа оrgаnizаciја pružаju bеsplаtnе prаvnе savete putеm intеrnеtа.
  Srdačan pozdrav

Ostavi komentar