Prijava imovine do oktobra

Zaposleni u novoosnovanoj Poreskoj upravi će, uz poziv građanima da sami bez posledica prijave imovinu, u naredna tri meseca ažurirati podatke, a potom početi da pišu prijave i tužbe protiv svih onih koji nisu platili ovu dažbinu u poslednjih pet godina.

Sedište Poreske uprave je na Bulevaru Mihajla Pupina 3, a šalteri za predaju dokumentacije i kontakt sa građanima biće otvoreni ove nedelje u Gradskoj kući. Gradske vlasti očekuju da će se naplata poreza na imovinu Novosađana do kraja 2009. povećati za 40 odsto, a da će se pravi efekti osetiti tokom 2010. godine, kako piše Blic.

Član Gradskog veća Živko Makarić navodi da će 16 zaposlenih odmah početi da ažuriraju spisak obveznika jer se procenjuje da više od 40 odsto građana nije redovno plaćalo porez na imovinu.

- Naplatu je do sada radila republika i mnogi građani nisu bili na spiskovima, pa je grad zbog toga gubio milione dinara. Podatke republičke službe ćemo ukrstiti sa bazom podataka „Informatike“ i „Elektrovojvodine“ o vlasnicima stanova i tako za početak doći do spiska obveznika. Poreznici će obilaziti teren, posebno Adice, Veternik, Grbavicu i Detelinaru, odnosno naselja gde je poslednjih godina nikao veliki broj objekata, i proveravati da li su oni u evidenciji - kaže Makarić.

On navodi da će poreznici u prva tri meseca rada pružiti mogućnost građanima da se sami prijave i plate porez za prethodnih pet godina bez kamata.

- Od planiranih 700 miliona dinara, za prvih šest meseci ove godine se u gradsku kasu slilo tek 200 miliona i mislimo da ćemo efikasnim radom postići da naplata na kraju godine bude bar dva do tri puta veća - navodi Makarić.

Inače, građani koji su već u sistemu naplate poreza na imovinu trebalo bi da do kraja jula dobiju godišnja rešenja, sa sumom neznatno uvećanom u odnosu na prošlogodišnju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar