Pravo preče kupovine

Prilikom prodaje dela nepokretnosti u suvlasništvu ili poljoprivrednog zemljišta treba poštovati određene pravne regulative, inače, se ugovor neće smatrati važećim

Promet nekretnina podrazumeva prenos imovine sa jednog na drugi pravni subjekat. Međutim, često se dešava da je prelaz imovinskih prava onemogućen, na primer, usled suvlasništva. Postoji li izlaz iz ovakve situacije?

­ Pravo preče kupovine postoji ako se prodaje deo nepokretnosti u suvlasništvu ili poljoprivredno zemljište ­ kaže profesor dr Žarkom Anđelković, i dodaje da je suvlasnik koji planira da proda suvlasnički deo dužan da ga prethodno ponudi ostalim suvlasnicima.

Međutim, šta se dešava ako je više suvlasnika zainteresovano da otkupi ponuđen deo nekretnine? Tada pravo preče kupovine ima onaj suvlasnik sa većinskim delom suvlasništva. Ako je imovina podjednako raspoređena onda prodavac sam odlučuje kome će svoj deo prodati. Treba napomenuti i to da je imalac prava preče kupovine dužan da se u roku od 15 dana od prijema ponude izjasni da li želi ili ne da kupi ponuđen deo kako bi prodavac, u slučaju negativnog odgovora, mogao da ponudi svoj deo nekome drugom.

­ Ako neko hoće da proda poljoprivredno zemljište dužan je da ga prvo ponudi na prodaju vlasniku susednog zemljišta ­ kaže dr Anđelković. I tada se mora poštovati pravo preče kupovine koje ima onaj vlasnik susednog zemljišta čiji se posed pretežno graniči sa posedom prodavca. Ako više vlasnika okružuje zemljište koje je na prodaju, a granične linije njihovih poseda su jednake, onda je preče pravo u rukama onoga ko poseduje veću površinu zemljišta.

S pravne strane sve izgleda lako, ali zašto nam praksa pokazuje da je veoma teško ostvariti dogovor? Često se dešava da prodavac ne ponudi deo suvlasnicima ili zemljište vlasnicima susednog zemljišta ako je, na primer, u svađi sa komšijama.

­ Imalac prava preče kupovine tužbom može da zahteva od suda da poništi ugovor o prodaji nepokretnosti, u slučaju da mu nije ponuđen otkup ­ napominje dr Žarko Anđelković.

Tužba se može podneti u roku od 30 dana, računajući od dana kada je oštećeni saznao za prodaju nekretnine ili zemljišta, a najkasnije u roku 2 godine od dana kada je ugovor zaključen.

Znači, zaključak se nameće: ako ste suvlasnik nekretnine ili vlasnik poljoprivrednog zemljišta i želite da prodate svoju nepokretnost ili njen deo, dobro se raspitajte o pravnim regulativama da se kasnije ne biste provlačili po sudovima i uzalud gubili vreme i novac. A i kupci treba da budu obazrivi, da im se ne bi desilo da ubrzo po predaji novca shvate da nepokretnost nije u njihovom vlasništvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar