Požeška uskoro prohodna

Kolovozne trake od Kirovljeve do Kijevske trebalo bi da budu završene krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. ­ Lješka i okolne ulice trpe ogromna opterećenja

Prvi automobili i autobusi gradskog prevoza mogli bi, ako je suditi prema rečima nadležnih iz Gradske uprave, da Požeškom ulicom, od Kirovljeve do Kijevske, ponovo prođu krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. U slučaju da se to zaista dogodi, ispunilo bi se obećanje gradskih vlasti da će najvažniji deo ove saobraćajnice proraditi pre nego što u Beogradu nastupi zima koja izvođačima radova tradicionalno služi kao izgovor za probijanje rokova.
„Žila kucavica“ Banovog brda obnavlja se od 19. juna, a potes od Kirovljeve do Kijevske predstavljanajprometniji inajkomplikovaniji deozarad.
­ Podloga za završno asfaltiranje ulice je spremna, a nalivanje četiri trake biće gotovo u narednih nekoliko nedelja. Planirali smo da to bude u toku ovog meseca, kako bismo ovu deonicu pustili za automobilski i autobuski saobraćaj, ali imamo izvesnih problema pa je moguće da ćemo je pustiti početkom novembra. Grad, međutim, još nije dobio zahtev izvođača za pomeranje roka, što znači da se ipak možemo nadati oktobru ­ kažu nezvanično za „Politiku“ u Gradskoj upravi.
Tramvajska pruga neće biti prohodna dok i ostali sektori Požeške ne budu završeni. Rok za njihovu obnovu, koja traje paralelno sa rekonstrukcijom najfrekventnijeg dela, prema ugovoru je februar 2010. godine, ali su gradske vlasti najavile da bi i ostatak ove saobraćajnice mogao da bude završen ranije, do Nove godine.
­ Tramvajska pruga na glavnoj deonici već je postavljena, a radnici trenutno izlivaju beton između šina. Rekonstrukcija infrastrukture podrazumeva i obnovu trotoara ­ kažu naši sagovornici.
Okolne ulice na koje je saobraćaj preusmeren trpe veliko opterećenje što je glavni razlog da deonica od Kirovljeve do Kijevske bude otvorena što pre. Radovi u nižem delu Požeške i ka Gospodarskoj mehani otežali su promet vozila u ovom kraju, dok se reka automobila sa zatvorene deonice slila u Lješku i Ulicu Nikolaja Gogolja.
­ OdSajma ka Banovom brdu morate da idete donjom „paralelom“krozTurgenjevljevuili gornjim delom poredpijace itaksi stanice. Obe deonice su uske, na njima jemnogo pešaka, a dostavna vozila utovaruju i istovaruju robu... Usko grlo je i semafor na uglu Požeške i Ulice Beogradskog bataljona. Trebalo bi da intervali budu duži, a oni su ostali „stari“ kao da protok vozila nije vanredno veliki. Probleme u „donjim“, paralelnim saobraćajnicama zadaju i preusmereni autobusi gradskog prevoza ­ objašnjava Zoran Mečanin iz dispečerskog centra „Beogradskog taksija“.
Doprinos suženju kolovoza dali su i sugrađani koji su zbog obnove Požeške bili primorani da automobile preparkiraju u okolne saobraćajnice, a prema Mečaninovim rečima, vozači bi trebalo da obrate dodatnu pažnju budući da se u ovom kraju nalaze dve srednje i jedna osnovna škola.
­ Za prolazak kroz ovu deonicu Lješke ulice, koja nije duža od 1.200 metara, u jutarnjem špicu između 7.30 i 8 časova potrebno i po 20 minuta ­ ističe Mečanin.
Sa njegovom ocenom da se „u Požeškoj i ne vidi neki napredak radova“ saglasni su i mnogi žitelji Banovog brda.
­ Ko uspe da prođe ulicom a da ne slomi nogu, taj je dobro prošao ­ kažu sugrađani skloni da i u vanrednoj situaciji zadrže vedar duh.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar