Povoljni stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u šest gradova

Inicijativa za izgradnju povoljnih stanova za pripadnike snaga bezbednosti za sada u šest gradova Srbije, dobija svoje obrise. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavljuje da će do kraja ove sedmice biti definisan i predat zajedničkoj komisiji predlog uslova pod kojima će se stanovi graditi.

"U svim gradovima (Niš, Kraljevo, Novi Sad, Beograd) ćemo imati tačno određene lokacije, od onih koje su imovinsko- pravno potpuno rešene, do onih lokacija koje su želje, a nisu u potpunosti rešene; za koje je utvrđen način projektovanja, kao i cena stanova koje će na njima biti izgrađeni", kaže ministarka Mihajlović.

Ona kaže da je reč o tipskim projektima, tj. tipskim zgradama i stanovima, te da će se tačno znati investitor pojedinačnog projekta, tj. da li je to država ili grad.

"Ovo je deo koji radi Ministarstvo građevine, a Ministarstvo finansija će brinuti o izvorima finansiranja, koji će biti iz budžeta države ili grada", ističe ministarka Mihajlović.

O dinamici radova, koji bi trebalo da počnu na proleće, ministarka kaže da je plan da bude izgrađeno oko 2 miliona kvadrata, te da će se oni graditi u fazama po gradovima.

"Otpočećemo izgradnju sledeće godine, na proleće, a mišljenja sam da ćemo započeti sa gradnjom oko 400.000 kvadrata", kaže ministarka.

"Biće javnih poziva, tj. tendera za izvođenje radova što znači da će domaća operativa imati prednost jer je ona ta koja ove poslove najbolje zna da radi", ističe Mihajlović i dodaje da poziva domaću operativu i domaće kompanije da se udruže.

"Mislim da je to pravi način jer ne bih volela da dođe do toga da izvođač ne može da izdrži tempo rada jer je reč o ogromnom poslu, koji traži spremnu građevinsku operativu koja može da ispoštuje rok i cenu", naglašava ministarka Mihajlović.

Novi Sad je jedan od 6 gradova sa određenih 5 lokacija i spremnošću da kroz uređenje građevinskog zemljišta sufinansira stanogradnju za pripadnike snaga bezbednosti.

"Reč je o lokacijama sa obe strane Dunava, koje su različite površine i sa različitim mogućnostima u smislu stepena izgradnje spratnosti ali postoji jasna preglednost onoga što je trenutno urađeno i može da krene u investiciju, kao i šta je potrebno da se uradi u narednom periodu", kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On ističe da svaka lokacija zahteva određene pripremne radove, kao što su izmena planske dokumentacije ili izgradnja komunalne infrastrukture (grejanje, kanalizacija, saobraćajnice), te da će ovi radovi u narednom periodu biti precizirani.

"Ja verujem da ćemo ubrzo imati spremne lokacije u Novom Sadu koje će biti iskorišćene za rešavanje stambenih potreba pripadnicima: vojske, MUP-a, BIA, kao i stražarske službe u zatvorima", kaže Vučević.

U pogledu procene broja potrebnih stanova gradonačelnik Vučević kaže da su procene između 2.500 i 3.000 stanova za navedene kategorije stanovništva.

On dodaje da nije reč o lokacijama koje su trenutno kasarne, te da se nisu bavili razmenom zemljišta sa Vojskom Srbije.

"Reč je o lokacijama u naselju Sajlovo i na Bulevaru Evrope, kao i dve lokacije sa sremske strane grada koje su u vlasništvu grada, te mogu da idu u pravcu realizovanja ove investicije", veli Vučević.

On dodaje da će gradovi u svakom slučaju biti suinvestitori, s obzirom na to da će davati zemljište i obezbeđivati komunalnu infrastrukturu.

"Gradovi su apolutno spremni da budu deo ovog procesa, ali oni i formalno- pravno moraju biti suinvestitori", ističe Vučević i dodaje da je upravo doprinos države i gradova ključan za cenu od 500 evra po kvadratu. Naravno da je ovde reč o realnim stvarima, ali postoje još mnoga pitanja koje je potrebno rešiti", napominje Vučević i dodaje da je primetna posvećenost ovom poslu, te da je dobra organizacija sa jasno postavljenim zadacima preduslov za ostvarenje cilja koji je postavljen.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar