Potrebni novi zahtevi za subvencionisane kredite

To niko od nadležnih neće da prizna jer bi moralo da se kaže ko je kriv. Niko ne želi da saopšti ni koliko je onih koji su prošle godine podneli zahtev za državne subvencije, a nisu dobili novac, pa će zbog toga morati ponovo da konkurišu, ali po strožim uslovima koji će važiti u ovoj godini, a što će im povećati troškove za nekoliko hiljada evra.

Vlada Srbije nekoliko poslednjih godina pomaže građanima da kupe stan subvencionisanjem kredita koje oni uzimaju kod komercijalnih banaka. Svake godine donosi se uredba o tim merama i propisuju uslovi. Zatim to primenjuju građani, banke i Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Sa suprugom sam prikupio potrebnu dokumentaciju i predao je banci, a ubrzo, negde u oktobru, rečeno mi je da su zahtev poslali u NKOSK. Niko nas nije obavestio da postoji rok do koga možemo da se prijavimo i da subvencije određene za tu godinu ne važe 12 meseci. Zašto neko iz države nije rekao da više ne primaju zahteve? Najgore je što investitor od koga smo hteli da kupimo stan želi da odustane od posla jer nas predugo čeka, priča Ivan. S. iz Kragujevca.

Ovakvih slučajeva ne bi bilo da su i ove godine ostale iste subvencije, ali država nije imala dovoljno para, pa je odlučila da smanji svoje učešće u kreditu sa 20 na 15 odsto, što povećava učešće građana sa pet na deset odsto. Takođe, i da ne plaća kamatu za svakog klijenta do 31. oktobra 2012. godine, što poskupljuje otplatu za nekoliko hiljada evra.

U nebranom grožđu su se našli svi oni koji su podneli zahteve u prošloj godini a nisu dobili novac. U bankama im ovih dana pričaju da će za njih važiti novi uslovi jer je tako odredila država, a građanima nije jasno zašto se na njih propisi primenjuju retroaktivno.

Očigledno je da je novac za subvencije u prošloj godini potrošen ranije, ali se postavlja pitanje zašto država nije odredila mehanizme za ovakve granične slučajeve. Trebalo bi, na primer, da postoji rok do kog se primaju zahtevi za subvencije, i sve bi bilo jasnije.

U Ministarstvu ekonomije kažu da su i ove godine uspeli da obezbede novac za subvencionisanje stambenih kredita, a da o tehničkim detaljima brine NKOSK. U ovoj instituciji ne znaju koliko je zahteva koji su podneti prošle godine, a moraće da budu prebačeni u ovu godinu. 

- Svi zahtevi koji su primljeni u NKOSK do kraja 2010. obrađeni su i odobreni u okviru sredstava predviđenih uredbom. Iz tehničkih razloga, kao što su upis hipoteke pre isplate kredita, realizacija manjeg broja zajmova koji su odobreni krajem prošle godine odlaže se za početak 2011. godine, a u skladu sa uredbom Vlade Srbije, kažu u NKOSK.

Postoji određen broj zahteva, dodaju, koji nisu bili u mogućnosti da preuzmu od banaka, a jedini razlog jeste nedostatak sredstava u prošlogodišnjem budžetu.

- Uzevši u obzir da su do kraja 2010. već preuzete obaveze do nivoa odobrenih sredstava iz te godine, predlažemo korisnicima koji su predali zahteve bankama, a NKOSK zbog limitiranog iznosa iz uredbe za prošlu godinu nije bila u situaciji da ih odobri, da obnove svoje zahteve i u skladu sa uredbom za 2011. godinu podnesu nove, navode u NKOSK.

Izvesno je, ako se tako nešto može reći posle ovog odgovora, da će oni koji nisu dobili novac morati da podnesu novi zahtev, po novim uslovima. Iako je „Blic” tražio da ove odgovore pojasne, jer su zbunjujući, u NKOSK su ostali pri onome što su rekli.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar