Poskupeli kvadrati i u Novom Sadu

Najtraženiji manji stanovi u centru, ali ima i onih koji kupuju nekretnine na osnovu kvaliteta gradnje. Život na salašu u trendu.

Stanje na tržištu nekretnina u Novom Sadu je slično kao u Beogradu i Nišu. Priliv stanovništva je iz godine u godinu sve veći. Neko dolazi zbog posla, neko na studije, a krov nad glavom potreban je svima. Stalno povećanje tražnje, ali i smanjenje ponude stanova, osnovni je razlog za korekciju, odnosno povećanje cena kvadrata, kako piše Politika.

­ U prva tri meseca ove godine vidljivo je da stagnira ponuda takozvanih starijih stanova. Prodavci stalno podižu cene kako bi postigli da sa dobijenom količinom novca mogu da kupe stan u novogradnji koji je, po običaju, manje kvadrature. Lokacije na kojima je dozvoljena visokogradnja u Novom Sadu su poskupele za 30 odsto, a takođe i građevinski materijal. Kada tu dodamo angažovani kapital za izgradnju i projektovanje, kao i zaradu investitora, jasno je da su i cene stanova povišene ­ kaže Elizabeta Spasojević, vlasnica agencije Kvadrat plus.

Po mnogima, Novi Sad je „grad po meri čoveka“ jer ispunjava sve uslove za kvalitetan život.

­ Prosečna cena stanova u Novom Sadu je u rasponu od 1.250 do 1.850 evra po kvadratnom metru. Niža cena je na području koje se prostire na oko pet kilometara od samog centra grada. Što je stan ili neka druga nekretnina bliža centru, cena je viša. Izuzetna je potražnja za starim, velikim, salonskim stanovima od 100 i više kvadrata. Postoje i slučajevi koji premašuju pomenuti iznos. Na primer, najskuplji su stanovi u Ulici Stevana Musića, Radničkoj, Stražilovskoj i Maksima Gorkog. Kvadratni metar u ovim delovima grada košta i više od 2.000 evra ­ ističe naša sagovornica.

I u vojvođanskoj prestonici najbrže se prodaju manji stanovi, a kupci su, uglavnom, mlađi ljudi, koji novac u većini slučajeva obezbeđuju iz kredita.

­ Na cenu utiče i veličina stana. Stambeni prostor do 50 kvadrata skuplji je od većeg. Uočava se stalni rast tražnje za jednoiposobnim i manjim dvoiposobnim stanovima do 60 kvadrata. To je znak da su kupci najčešće mlađi ljudi pred osnivanjem porodice koji uz pomoć kredita pokušavaju da nađu svoj dom, a ima i sredovečnih građana koji su dugo podstanari. Profil kupaca je različit. Većina njih je vezana za bankarski kredit i limitirana iznosima koji su sve češće nedovoljni za zadovoljenje stambenih želja. Oni koji uspeju da ih svedu na realnost, kupe i do 15 kvadrata manju nekretninu od planirane.

U Novom Sadu, kao i u ostalim gradovima, postoje delovi koji su u zamahu što se tiče izgradnje. U ovom momentu to su Telep i Podbara. Cene nekretnina na tim područjima rastu brže nego na ostalim. Još je atraktivna i Grbavica, kao i okolina Sajma i Bulevar oslobođenja. Naselja Liman su zbog blizine reke interesantna. Najviše se traže stanovi na Bistrici. Ovo naselje je mali raj. Ima mnogo zelenila, dovoljno parkinga, škola, vrtića, prodavnica... Ponuda stanova u najboljim kvartovima, u okolini Radničke ulice, blizini keja i Limana 1 je smanjena, tako da su tu cene visoke.

Specifičnost Vojvodine su salaši i stare kuće sa velikom okućnicom. Sve je više onih koji se opredeljuju za udoban život nadomak grada.

­ Sve veća tražnja za takvom vrstom nekretnina uslovila je i rast cena. Kuća na salašu ranije je mogla da se kupi za 20.000, a sada vlasnici traže i do 100.000 evra u zavisnosti od toga gde se nalazi i u kakvom je stanju. Život na salašu je u trendu. Naselje Čenej je, takođe, sve privlačnije za kupce, kao i okolna naselja Kać, Rumenka i Kovilj. Što se tiče ponude novijih kuća, prednjače Veternik i Sremska Kamenica.

Novi Sad je sve interesantniji za ulaganje u nekretnine. Gradi se više, grad se širi, ali se njegov duh ne menja. Umeće življenja i dalje je na ceni.

­ Potencijalnim kupcima uvek savetujem da dođu u agenciju, iznesu svoje želje, a onda da pažljivo pogledaju i ukoliko im odgovara kupe nekretninu i ostanu da žive u jednom od najlepših gradova za život u ovom delu Evrope­ zaključuje Elizabeta Spasojević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar