Porez na imovinu veći za 10 do 40 odsto

Ovogodišnja rešenja za porez na imovinu počela su da stižu na kućne adrese obveznika. U zavisnosti od grada, građani će imati obavezu da za ovu dažbinu izdvoje od deset do četrdeset odsto više novca u poređenju sa prošlom godinom. Sledeća, treća akontaciona rata dospeva na naplatu 15. avgusta i tada bi svi obveznici koji su dobili rešenja sa novom poreskom osnovicom trebalo da plate razliku i veću ratu.

Pre deset dana, prva rešenja za porez na imovinu poslata su žiteljima beogradske opštine Palilula, a posle toga dobiće ih i obveznici preostalih 16 opština, piše „Blic“.

- U narednih tridesetak dana biće odštampano blizu milion rešenja koja će pristizati obveznicima na adrese sukcesivno. Građani imaju obavezu da prilikom narednog akontacionog plaćanja uplate razliku između starog i novog rešenja. Porez na imovinu veći je linearno za 40 odsto - kaže za „Blic“ Vladan Luković, direktor Uprave javnih prihoda grada Beograda.

Međutim, iako je dažbina uvećana, ona je, kako kaže naš sagovornik, i dalje nerealna. Za obračun kao polazna osnovica za kvadrat nekretnine na Paliluli uzeto je oko 100.000 dinara.

- Vodili smo računa da građane finansijski ne opteretimo. Porez jeste korigovan, ali smo svesni da je to daleko od tržišne vrednosti kvadratnog metra u Beogradu. Povećanje je minimalno - ističe Luković.

Nišlije će porez na imovinu plaćati više za 28 odsto. To znači da će, na primer, četvoročlana niška porodica koja živi u stanu od 67 kvadrata, građenom sedamdesetih godina, sada morati godišnje da plati ovaj porez oko 1.900 dinara umesto 1.370 koliko je do prošlog meseca izmirivala, objašnjavaju u lokalnoj poreskoj upravi. Porodice koje žive u novogradnjama čiji se broj poslednjih tri godine znatno uvećao u Nišu, sa ovim parametrima moraće da izmire još 200 dinara preko te sume, to jest oko 2.100 dinara.

Tanja Bejatović, koordinator naplate ove gradske službe, kaže da naknada poreza na imovinu u Nišu nije povećavana od 2007.

- Preporuku o visini stope poskupljenja dobili smo od Republičke poreske uprave. Teško je reći koliko je porez na imovinu po jednom kvadratnom metru jer se gledaju četiri osnovna merila za takav obračun, odnosno bodovanje, a to su starost stana ili kuće, broj članova domaćinstva, kvadratura i u kojoj se gradskoj zoni nalazi - objašnjava Bejatović.

Anka Trifunović, šef Službe za utvrđivanje i naplatu lokalnih javnih prihoda, kaže da su u Subotici cene uvećane za 20 odsto. Tako je porez za, recimo stan u naselju Prozivka, u kome živi četvoročlana porodica, prošle godine iznosio 1.508 dinara, a ove je 1.766 dinara.

- Radi se o uvećanju poreza na imovinu od oko 17 odsto. Na primer, u centru grada, u Šenoinoj ulici, za stan od 67 kvadratnih metara, četvoročlana porodica ove godine porez plaća 2.115 dinara, odnosno 16,81 odsto više nego lani (1.811 dinara) - kaže Anka Trifunović i dodaje da su od ove godine ukinute olakšice za članove domaćinstva onih vlasnika nekretnina koji ne žive na adresi stana ili kuće, koje su iznosile deset odsto po članu.

Oko 49.200 Kragujevčana će ove godine na ime poreza na imovinu plaćati 11,9 odsto više nego lane. Kako kaže Mirjana Jevđić-Stanarčić, načelnica Poreskog odeljenja grada Kragujevca, rešenja na kućne adrese poreskim obveznicima biće dostavljena do 10. avgusta. Oni su dužni da u roku od 15 dana uplate iznos za treće tromesečje po novom cenovniku i doplate razliku ukoliko su platili manju akontaciju.

- Korekcija poreza na stambeni prostor u Kragujevcu je među najnižim u Srbiji - kaže Mirjana Jevđić-Stanarčić.

Novi Sad tek treba da ažurira podatke o obveznicima

Gradska poreska uprava u Novom Sadu, koja se upravo useljava u svoje prostorije, u prva tri meseca rada će ažurirati podatke o obveznicima, uz poziv građanima da se jave bez ikakvih posledica. Posle toga će krenuti sa prijavama i tužbama protiv svih onih koji poslednjih pet godina nisu platili porez na imovinu. Gradska vlast očekuje da će već ove godine za 40 odsto uvećati naplatu ovog poreza, a da će se pravi efekti

osetiti tokom 2010. godine.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić kaže da će 16 zaposlenih odmah početi sa ažuriranjem spiska poreskih obveznika, jer je procena da

više od 40 odsto građana nije plaćalo porez na imovinu.

Beograd, prva zona, stan 51 kvadrat, izgrađen 1992. godine

Porez na imovinu u 2008. - 4.802 dinara

Porez na imovinu u 2009. - 6.590 dinara

Niš, stan 67 kvadrata, izgrađen sedamdesetih

Porez na imovinu u 2008. - 1.370 dinara

Porez na imovinu u 2009. - 1.900 dinara

Kragujevac, centar, stan 50 kvadrata, star 20 godina

Porez na imovinu u 2008. - 1.550 dinara

Porez na imovinu u 2009. - 1.592 dinara

Subotica, centar, stan 67 kvadrata

Porez na imovinu u 2008. - 1.811 dinara

Porez na imovinu u 2009. - 2.115 dinara

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

2 komentara na “Porez na imovinu veći za 10 do 40 odsto”

  1. Mira says:

    Vlasnik sam stana od 39 m kvad. od 2003 i redovno placam porez.Posle smrti svekra u nasledstvo smo dobili stan u kome zivi svekrva,sto znaci i za taj stan ja placam porez .
    U mojoj zgradi postoji 4 stana koja su kupili izbeglice sa kosova i naravno izdali podstanarima.Saznala sam da ti ljudi ne zive u Mladenovcu i da nikakav porez ne placaju.Struja i voda i dalje stize na bivse vlasnike stanova.Kako moze da se to kulturno razotkrije?Kako doci do imena vlasnika stanova,kad ih ni ti podstanari neznaju.Kiriju daju nekim kao rodjacima.
    Ogorcena sam,jer verovatno se vlasnici tretiraju kao izbeglice.
    Pozdrav od Mire

  2. Obrad says:

    Otplacujem kredit na stan koji je pod hipotekom. Interesuje me da li je moguce da se placanje poreza na stan pod hipotekom obracunava tako da je porez na ovakve stanove nizi u odnosu na stan koji je bez kredita.

Ostavi komentar