Porez na imovinu veći do 60 odsto

Hoće li građani od naredne godine plaćati znatno viši porez za svoje nekretnine nego do sada, zavisiće od dobre volje opština i gradova po Srbiji.

Republičko ministarstvo finansija je, kako je objašnjeno, dalo okvir za oporezivanje nekretnina, a koji, po njihovom mišljenju, predstavlja mnogo pravičniji obrazac koji će omogućiti da, s jedne strane, oni koji imaju skuplje nekretnine plaćaju mnogo veći namet, ali i da lokalne samouprave, koje inače i naplaćuju ovaj namet, prikupe više sredstava u svoje kase.

Uvedena je, tako, jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto vrednosti nekretnine. Do sada je, da podsetimo, stopa bila progresivna, odnosno kretala se od 0,4 do tri odsto.

Pored toga, iznos poreskog kredita, odnosno oslobađanje po osnovu starosti nekretnina sada će biti 40 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto. Po osnovu stanovanja maksimalno oslobađanje za nekretnine gde je utvrđeni porez do 20.000 dinara biće 50 odsto, dok će za više iznose biti do 10.000 dinara.

Ako se ove izmene pretoče u konkretne brojke, dolazi se do toga da, recimo, stan na Vračaru u Beogradu, od skromnih 50 kvadrata i bez centralnog grejanja podrazumeva plaćanje godišnjeg poreza na imovinu od oko 90 evra. Do sada je, za ovu nekretninu, ta obaveza bila 45 evra, odnosno duplo niže.

Istine radi, zakon predviđa da porez na nekretnine za 2010. godinu, a za koji će građanima rešenja stići u prvoj polovini 2011. godine, ne bude viši od 60 odsto u odnosu na ovogodišnje rešenje. Na primeru pomenutog stana se, zahvaljujući ovoj odredbi zakona, namet svodi na maksimalnih 72 evra.

Za dvosoban stan tržišne vrednosti 6,2 miliona dinara u 2011. porez na imovinu ipak neće biti 4.664 dinara, što je podrazumevao prvobitni predlog, a što je 3,5 puta više nego do sada. Sada će, po novom predlogu, maksimalno iznositi 2.143 dinara, i to u slučaju da stan “ostane” u istoj zoni.

Predviđeno je da se i nadalje porez na imovinu plaća u četiri akontacione rate, odnosno 15. februara, maja, avgusta i novembra.

Građani sada strepe i od zoniranja grada pa se često dešava da se neke lokacije proglašavaju I zonom (Divčibare su sada prva zona u Valjevu) pa se “Blicu” javljaju čitaoci kojima je porez na imovinu zbog takvih odluka gradskih čelnika povećan i po pet puta.

Inače, procene su da će, ukoliko se navedene izmene zakona sprovedu u maksimalnom iznosu, prihodi lokalnih samouprava biti uvećani za oko tri milijarde dinara.

Lokalne samouprave nemaju obavezu da primenjuju utvrđene stope poreza, odnosno kako u nadležnom Ministarstvu finansija kažu, stopa od 0,40 odsto je maksimum koji može da se naplati. Na opštinama je, kako kažu u ovoj instituciji, da odrede kome će i u kom iznosu, a kome uopšte neće naplaćivati porez na imovinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar