Porez na imovinu u Beogradu biće veći za 80 odsto

Porez na imovinu u Beogradu biće sledeće godine povećan za 80 odsto, rekao je član Privremenog veća Beograda Andreja Mladenović i dodao da bi, da je Skupština grada usvojila predlog prethodne gradske uprave, to povećanje bilo veće od 300 procenata.

Mladenović je za "Politiku" dodao da će ove izmene najviše pogoditi građane koji imaju velike kuće i stanove u takozvanoj ekstrazoni.

On je objasnio da će od sledeće godine biti ukinuta taksa za gradsko građevinsko zemljište koju su građani plaćali preko "Infostana" i da će ona postati deo poreza na imovinu.

- Svesni smo da je u pitanju nepopularna mera. Ali da je Skupština grada usvojila predlog prethodne gradske uprave, povećanje poreza bilo bi veće od 300 procenata. Grad Beograd od 2014. posle izmene nekoliko propisa, neće ubirati prihod od naknade za gradsko građevinsko zemljište. Lane smo po tom osnovu i od poreza na imovinu prihodovali 15 milijardi dinara - rekao je Mladenović.

Mladenović je za "Politiku" kazao i da nije mogao da predvidi da će već krajem 2013. grad imati ovolike finansijske probleme, kakve je zateklo privremeno veće.

- Problem je u dnevnom plaćanju svih obaveza koje preduzeća i građani imaju prema gradu. Dodatno zabrinjava što u januaru dospevaju velike obaveze, a početak godine je uvek slabiji što se tiče prihodovne strane zbog velikog broja praznika, a i gradska kasa se tradicionalno sporije puni tokom januara - upozorio je Mladenović.

On je dodao i da je Beograd bio u velikim problemima i da je trebalo raditi brzo da bi se smanjila rashodna strana, jer bi, u protivnom, bile znatno umanjene mogućnosti izmirenja obaveza.

Na pitanje da li će sledeće godine opstati dosadašnja socijalna politika, Mladenović je odgovorio da postojeća socijalna izdvajanja najverovatnije neće biti redukovana, dodajući da treba sačekati, jer će predlog privremenog tromesečnog finansiranja biti završen krajem ove ili tokom sledeće nedelje.

Mladenović je ocenio i da su odnosi u privremenom veću korektni, a da su nesporazumi počeli s članicom veća koju je predložio DS Tatajanom Pašić koja nije učestvovala u nekim konsultacijama.

- To je sve prevaziđeno i poslednjih nedelja dobro sarađujemo i rešavamo veliki broj predmeta u hitnom postupku. Problem je što privremeno veće radi posao umesto gradonačelnika, gradskog veća i gradske skupštine. Dosta se stvari skupilo od septembra i privremeno veće povezalo je sve konce i grad dobro funkcioniše - zaključio je Mladenović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar