Poreski šok za vlasnike stanova

DOK Beograđane "poreski šok" očekuje naredne godine, u pojedinim gradovima vlasnicima nekretnina stigla su "paprena rešenja". Tako je Novosađane, vlasnike kuća i stanova, neugodno iznenadio ovogodišnji obračun poreza na imovinu, pošto su iznosi koje treba da uplate povećani i do 300 odsto. Veliki broj prijava građana stigao je na adresu Ministarstva finansija, koje se oglasilo nenadležnim, jer su za obračun i naplatu poreza zadužene isključivo opštine i gradovi.

Poreska rešenja koja su proteklih meseci primili vlasnici nekretnina u glavnom gradu su nepromenjena u odnosu na lane. Ali, veći iznos poreza na imovinu Beograđane čeka u 2014. godini. Koliko je to procenata više, niko ne može ni da nasluti, dok se ne utvrde prosečne cene po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama i dok se ne donese odluka o stopama poreza na imovinu.

- Od 2014. godine porez će se utvrđivati na osnovu realnih prosečnih tržišnih cena po kvadratu odgovarajućih nepokretnosti po zonama - kaže za "Novosti" Violeta Nićiforović, zamenik direktora Uprave javnih prihoda Beograda. - Prosečne cene treba da se objave do kraja novembra, a na osnovu cena ostvarenih u prometu nekretnina od 1. januara do 30. septembra. Beograd već ima odluku o određivanju zona, koja će se primenjivati i kod utvrđivanja poreza na imovinu. U planu je donošenje odluke kojom će se predvideti umanjenje poreza na imovinu po osnovu amortizacije.

Povećanje iznosa na poreskim rešenjima za ovu godinu u novosadskoj poreskoj upravi opravdavaju punom primenom Zakona o porezima na imovinu, koji podrazumeva da stopa poreza na imovinu ostaje nepromenjena - 0,4 odsto, da se umanjuje iznos po osnovu amortizacije po stopi 0,8 odsto po godini starosti objekta, a najviše do 40 odsto.

- Građani se najviše žale na ovu odluku, jer je pre izmena Zakona umanjenje po osnovu amortizacije bilo po stopi od 1,5 odsto po godini starosti objekta i umanjenje po tom osnovu je bilo maksimalno 70 odsto, a primenom novog Zakona je smanjeno na 40 odsto - navode u novosadskoj upravi. - Umanjenje iznosa poreza po osnovu poreskog kredita je 50 odsto, a najviše do 20.000 dinara, a pre izmene Zakona je umanjenje bilo 70 odsto, jer su na visinu poreskog kredita uticali i članovi domaćinstva koji stanuju sa obveznikom.

Porez na nekretnine ove godine je i u Kragujevcu veći za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. U gradskom poreskom odeljenju pojašnjavaju da je razlog tome povećanje tržišne cene nekretnina u ovom gradu.

- Vrednost kvadrata određena je prema proceni republičkog zavoda za statistiku, gde je procenjeno da je povećana cena nekretnina u Kragujevcu. Na osnovu toga je i povećan porez, u proseku do 15 odsto. Što se proširenja gradskih zona tiče, to se nije desilo i na istom je nivou kao i prošle godine - kaže Mirjana Jevđić Stanarčić, načelnica kragujevačke poreske uprave.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar