Popusti za legalizaciju znaće se sutra

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Saša Paunović predstaviće sutra Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, kojima će biti pojednostavljena i pojeftinjena legalizacija nelegalnih objekata, najavljeno je iz tog ministarstva.

Paunović je ranije izjavio Tanjugu da je SKGO predložila ministru za životnu sredinu i prostorno planiranje da vlasnici bespravnih stambenih objekata dobiju popust za legalizaciju do 99 odsto za svakih 25 metara kvadratnih po članu porodice, koji bi važio za prvih 100 kvadrata.

Paunović, koji je i predsednik opštine Paraćin, rekao je da bi osim tog popusta, trebalo omogućiti da se i za narednih 100 kvadrata dograđenog stambenog prostora može ostvariti popust od 60 odsto, dok bi se za ostale kvadrate plaćala puna cena.

U mnogim opštinama vlasnici nelegalnih objekata sada mogu da ostvare popust od 60 odsto za legalizaciju prvih 100 kvadrata.

Stručnjanci SKGO su to predložili Duliću na sastanku prošle sedmice.

Paunović je naveo da se predviđeni popusti odnose na građane koji su izgradnjom bespravnih objekata rešavali svoje stambeno pitanje i koji nemaju druge objekte u vlasništvu, kao ni članovi njihovih porodica.

Takva legalizacija bi se, prema njegovim rečima, plaćala na period od 10 do 20 godina.

SKGO je, prema njegovim rečima, predložila još dve stvari - da se kroz sklapanje ugovora između građana i opštine, reši pitanje prethodnih troškova legalizacije, odnosno novca koji se daje za geometre i projektante, a što je u proseku trošak od 300 do 500 evra po stambenom objektu i to bi, takođe, trebalo da se plaća na rate.

I drugo - "da građani više nemaju potrebe da se pojavljuju u državnim službama, idu do katastra i čekaju u redovima, već da sve te poslove završava opština", rekao je Paunović.

On je dodao da bi trebalo uvesti još jedan uslov - da se obrati pažnja i na prosek primanja vlasnika objekata prijavljenih za legalizaciju, da se ne bi davali popusti građanima koji su bogati i koji legalizuju vile i druge velike objekte.

Dulić je krajem prošle godine rekao Tanjugu da proces legalizacije loše ide i da može da doživi potpuni neuspeh ukoliko se nešto ne preduzme podsetivši da su građani do 11. marta 2010.  prijavili za legalizaciju više od 780 hiljada divljih objekata.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja je tada kazao da postoji i mogućnost da vlasnicima nelegalnih objekata kroz izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji omogući besplatna legalizacija i da će, ukoliko to bude učinjeno, građani koji su već platili za to biti "kompenzovani".

"Moramo da razmišljamo kako da nađemo pravni način kako da ceo problem rešimo brzo. Nismo mi prva zemlja koja bi legalizaciju tako rešavala, to su uradile mnoge zemlje pre nas", naglasio je Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar