Polovni stanovi skuplji od novih

Niško tržište nekretnina polako oživljava

Cene na niškom tržištu nekretnina i dalje miruju, a u poslednja dva meseca u agencijama za promet nepokretnosti beleži se ponovno interesovanje za kupoprodaju novih i polovnih stanova. Novi stanovi u Nišu prodaju se po već ustaljenim cenama od 800 do 1.200 evra, dok se cena polovnih kreće od 650 pa do 1.000 evra. Izuzetak su korišćeni stanovi u pešačkoj zoni u Obrenovićevoj ulici - niškoj Knez Mihajlovoj - koji su renovirani i mogu da se koriste kao poslovni prostor, pa koštaju i po 1.600 evra za kvadrat.

- Stanje se malo stabilizovalo. Građani počinju da se interesuju za kupovinu putem subvencionisanih kredita. Stiče se utisak da se plaše da će akcija biti kratkog daha i da svi žele da se nađu u prvih 100 odobrenih kredita. Posledice ekonomske krize se i te kako osećaju i na tržištu nekretnina. U proseku promet u prvih devet meseci ove godine manji je u odnosu na isti period 2008. godine za 40 do 50 odsto. Najtraženija je novogradnja u centru grada, manji stanovi do 30 kvadrata ili veći od 50 do 60 kvadrata. Što se tiče korišćenih stanova, traženiji su oni koji su stari od 10 do 15 godina, kaže za ”Blic“ Dragan Nikolić, vlasnik agencije ”Tvins“ i potpredsednik niške asocijacije agencija za promet nekretnina ANA. On ne očekuje dalje snižavanje cene novogradnje jer su ”ovo realne cene i one ne mogu biti niže“.
- Investitori čekaju da vide šta će biti sa subvencioniranim kreditima, ali je sigurno da cene novogradnje neće biti niže. Ne verujem da će neko od investitora pristati da stavlja sebe u poziciju da bude u gubitku da bi radio po nižim cenama. Ionako je veliki broj investitora otišao za Beograd jer tamo mogu da ostvare veće cene izgradnje. U malim mestima u okolini Niša cena kvadrata je 800 evra. Ako bi u Nišu na najskupljim lokacijama cena kvadrata dostigla taj nivo, došlo bi do odlaska investitora, a to ni za grad ne bi bilo dobro. Mislim da to ipak neće da se desi. Cena kvadrata može da bude niža jedino ukoliko grad obezbedi zemljište za izgradnju i umanji cene komunalija - smatra Nikolić.


I u agenciji ”Kuća Petrović“ iz Niša primećuju da je u poslednja dva meseca malo oživela prodaja stanova.
-Za keš se kupuju uglavnom amnji stanovi do 20.000 i 30.000 evra, a ostalo na kredit. Polovni stanovi mogu da dostignu i 1.000 evra ako su renovirani i na dobroj lokaciji. Izuzetak je pešačka zona gde se korišćeni stanovi, koji mogu da se koriste kao poslovni prostor, prodaju i za 1.600 evra po kvadratu. No, to ne znači da je to i najviša cena, primećuje menadžer prodaje u ovoj niškoj agenciji Sandra Nikolić. Ona kaže da i u novogradnji, posebno opremljeni stanovi - sa finijim parketom, visokim plafonom ili nekom drugom dodatnom opremom mogu da dostignu cenu od 1.400 evra po kvadratu. I ona ne očekuje da cena novogradnje može biti manja od trenutne cene, osim ako se ne promene cene inputa u izgradnji stanova.
Rodoljub Mihajlović, direktor građevinskog preduzeća ”Vagres“, kaže da cena kvadrata u ovim uslovima ne može biti niža. Ova firma je u prošloj godini izgradila oko 140 stanova u Nišu, a trenutno gradi još 90 stanova u Mokranjčevoj i Studeničkoj ulici.
- Cena naših stanova se kreće od 800 do 850 evra. Pojeftinjenje cene kvadrata u kolektivnom stanovanju bi bilo moguće jedino ako bi gradske strukture obezbedile komunalno opremljene lokacije, sa uvedenom strujom, vodom i izgrađenim trotoarima. Mi imamo ogromne troškove jer se uglavom radi o komunalno neopremljenom zemljištu. Samo smo gradu za zadnjih godinu dana platili 20 miliona dinara za komunalne troškove, a da nam na lokacijama u Mokranjčevoj i Studeničkoj ulici, gde trenutno gradimo, nisu napravili nijedan trotoar. Uvođenje struje je posebna priča jer je za 120 stanova potrebno izgraditi jednu trafo-stanicu, koja košta sedam miliona dinara. Na to platimo PDV, pa smo onda prinuđeni da je sa parcelisanim zemljištem poklonimo ”Elektrodistribuciji“ - objašnjava Mihajlović.
Daljinsko grejanje
- Nekada je daljinsko grejanje bilo presudna stvar prilikom kupovine stana u 90 odsto slučajeva, ali je sada nakon nedavne povećanje cene grejanja u Nišu, smanjeno interesovanje i kreće se u odnosu pola-pola - kaže Nikolić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Polovni stanovi skuplji od novih”

  1. b.v says:

    cenu kvadrata ne drze kupci sa juga nego sa kosova jer tu se najvise novca okrece legalnog i nelegalnog. uskoro ce svaki gradjanin sa Kosova imat stan u uzoj srbiji.kad se to zavrsi onda ce cena stanova pasti.

Ostavi komentar