Pojeftinilo Iznajmljivanje Stanova U Beogradu

Šta uraditi sa novcem kada osvojite džek pot? Najčešći odgovor na ovo pitanje do sada je bio – kupiti nekretnine u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu i živeti od rentiranja. Međutim, izgleda da ovaj savet više i nije toliko koristan.

Sudeći po agencijama za nekretnine, kirije su u Beogradu pojeftinije za 20 odsto u poslednjih nekoliko meseci. U širem centru jednosoban stan se može naći i za 150 evra, što je donedavno bilo nezamislivo. Agenti očekuju da će trend opadanja cena potrajati i u narednom periodu. Ovo je svakako lepa vest za podstanare u Beogradu, među kojima ima dosta studenata i sezonskih radnika.

Mnogi stanodavci čak pristaju da znatno snize cene onima koji već iznajmljuju nekretninu od njih, samo da ne bi došli u situaciju da traže nove stanare. Ukoliko i Vi imate problema sa pronalaženjem rentera, možemo Vam pomoći tako što ćemo objaviti Vaš oglas na našem portalu.

Rente su najviše snižene za stanove u širem “krugu dvojke”. Takođe, pojeftinili su i stanovi na Novom Beogradu jer se, kako navode agenti, mnogi zbog gužvi na mostovima opredeljuju za neki drugi deo grada ukoliko ne rade s te strane Save.

Na ovaj pad cena najviše su uticali sve lošija ekonomska situacija, ali i povećana ponuda na tržištu nekretnina. Kako za “Večernje novosti” ističe agentica Kaća Lazarević, novi talas pojeftinjenja može se očekivati kada budu stigla nova poreska rešenja. “Zbog novog sistema naplate, mnogi vlasnici nekretnina iz elitnih delova Beograda neće moći da plate namete, pa će biti prinuđeni da se odsele, odnosno da taj stan prodaju ili iznajme”, ističe ona.

U sličnim mukama su se našli i građani koji su podizali stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima. Zbog sve veće rate, njima se više isplati da stan prodaju, a sličan iznajme za duplo manje novca. Najveći gubitak, po svemu sudeći, doživljavaju vlasnici luksuznih stanova zbog toga što više i nema toliko stranaca koji su spremni da plaćaju visoke kirije.

Ekonomisti su dugo vremena upozoravali na “balon efekat”, govoreći da su kirije u velikim gradovima u Srbiji, a naročito u Beogradu, prenaduvane. Baloni su počeli da pucaju – žurka je u toku! Na radost podstanara, koji su, po ne tako davnim istraživanjima, činili veliki procenat populacije Beograda.

Izvor: Večernje novosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar