Pojeftinili samo loši stanovi

Slab promet nekretnina na tržištu

Dok prodavci tvrde da tržište nekretnina u Srbiji izuzetno dobro funkcioniše, kupci kažu da je, zbog oskudice u ponudi i najave Vlade da će uskoro početi izgradnja jeftinih stanova, trgovina nekretninama gotovo zamrla. Tačnije, skoro da je nemoguće naći dobar stan za pristojne pare.

Podaci pokazuju da je cena kvadrata u odnosu na prošlu godinu umanjena za oko 20 odsto, ali kupci ističu da je to uglavnom „veštačko pojeftinjenje“, odnosno da cenu spuštaju vlasnici koji ne mogu da prodaju stan mesecima.

Beograd
Prema podacima iz agencija za promet nekretnina, u Beogradu se primećuje nedostatak kupaca velikih, luksuznih stanova od 120-200 kvadrata. Iako cena ovakvih stanova stagnira, malo je zainteresovanih. Prema istraživanjima, prosečan kupac sada izdvaja od 100.000 do 150.000 evra, što pretpostavlja stan od 50-70 kvadrata. Takvih stanova je najmanje u ponudi jer i raniji i novi investitori uglavnom zidaju stanove od 40 i 90 kvadrata.
- Već duže tražim stan od oko 45 kvadrata na atraktivnijoj lokaciji u prestonici. Cene se mogu spustiti 10-15 odsto, ali ono što brine je da se pojavljuju stalno isti prodavci i da nema prevelike ponude. Cene su takođe previsoke. Međutim, u poslednje vreme banke daju izuzetno povoljne uslove, to je veliki pomak - priča Snežana Palić iz Beograda.
Uticaj na slabljenje tržišta nekretnina ima i nedavni štrajk zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu i reforma pravosuđa. Takođe, kako tvrde prodavci, uticaj na trenutno slab promet nekretnina ima i godišnje doba jer se u zimskom periodu nekretnine znatno manje traže.

Niš
U Nišu u agencijama za nekretnine kažu da je slaba prodaja novoizgrađenih stanova jer Nišlije nemaju novca. Cena kvadratnog metra garsonjere u centru je od 1.100 do 1.200 evra, a dvosobnog stana od 1.000 do 1.100 evra. Na periferiji su cene znatno niže, pa se dvosoban stan može pazariti i za 650 evra po kvadratu, a garsonjera za 750 evra.
- Prodaja je na nekoj mrtvoj tački i zaista se nadamo boljem proleću. Naši sugrađani nemaju novac u kešu, ja se ne sećam da je neki kupac skoro ušao u moju agenciju i rekao hoću da kupim stan i imam 50.000 evra. Kupci uglavnom podižu kredite ili
žele da prodaju neki manji, pa onda da kupe veći. Zato je neophodno da se uvedu povoljni krediti za građane, da geodetski zavod i sudovi rade normalno… I prodavci stanova ne nude adekvatan kvalitet stanova za cenu koju traže. Iako je prodaja slaba, niko ne spušta cenu - priča Dragan Nikolić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina „Tweens“.

Novi Sad
Tržište nekretnina u Novom Sadu miruje poslednja tri meseca, a kupovina i prodaja stambenog prostora svedena je na minimum. Iako postoji interesovanje, zasad se malo poslova realizuje, a jedan od glavnih razloga je besparica, kažu u novosadskim agencijama za nekretnine. Uprkos slabijem prometu, cene kvadrata nisu se menjale u proteklih šest do osam meseci, pa su centar grada i novogradnja u novosadskom naselju Limanu 1, posebno deo oko ulice Drage Spasić najatraktivnije lokacije, gde cena kvadrata dostiže i 1.500 evra nezavisno da li se radi o starim ili novim stanovima. Finansijski najpovoljniji deo grada za kupovinu je Telep, gde se cena kvadrata kreće od 900 do 950 evra, zatim sledi Nova Detelinara sa 1.000 do 1.050 evra po kvadratu, Novo naselje, gde su cene od 1.000 do 1.200 evra, Bulevar oslobođenja, naselje Grbavica, Limani 3 i 4, gde se stanovi prodaju za 1.300 do 1.350 evra po kvadratnom metru.

Kragujevac
U Kragujevcu cene stanova u zadnjih šest meseci pale su za 15, a u odnosu na pretprošlu godinu za 20 odsto, dok se kuće u prigradskim naseljima mogu kupiti za bagatelu. Sada kvadrat stambenog prostora u centru košta 1.000 evra umesto 1.200. Na periferiji je sve češća opcija „kupovina po dogovoru“.
- Razlog za konstantan pad cena su ekonomska kriza, manji priliv svežeg novca iz inostranstva i nepovoljni stambeni krediti - kaže Radiša Milićević, vlasnik Agencije za promet nekretnina „Milićević“, jedne od najstarijih u gradu.
U centru Šumadije najtraženiji su jednosobni i jednoiposobni stanovi, a najveći kupci su ljudi iz Požarevca, Svilajnca, Petrovca na Mlavi, Despotovca i Žabara.
- U Kragujevcu ne postoji Udruženje za promet nekretnina, tako da se ne zna koliko se godišnje gradi stanova. Prema evropskim standardima manjka oko 3.500 stanova - pojašnjava Milićević i ističe da je sve manje posla za 25 ovdašnjih agencija. U ekstrazoni kvadrat staje od 1.000 do 1.050 evra, na Bubnju, jednoj od atraktivnih lokacija u gradu 950, na Vašarištu 900, Aerodromu i Erdogliji 850, Stanovu 800 evra. Za kupovinu kuća Kragujevčani su manje zainteresovani. U Pivari i Bresnici, naseljima koja su od centra udaljena kilometar i po do dva, kuća od 50 kvadrata sa tri ara placa može da se pazari za 40.000 evra, 5.000 manje nego pretprošle godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Pojeftinili samo loši stanovi”

  1. danijela says:

    mene interesuje koliko se krece cena po jednom aru u petrovcu na mlavi???

Ostavi komentar