Pod krov na lizing

Nova nada za podstanare - najavljene zakonske izmene uskoro će im omogućiti da lakše dođu do stana. Uslovi blaži nego kod hipotekarnih kredita

o nema dovoljno gotovine do sada je mogao da se skući samo zahvaljujući hipotekarnim kreditima, ali uskoro bi podstanari mogli pod krov i na lizing. Izmene Zakona o finansijskom lizingu, koje bi država trebalo da usvoji u prvim mesecima ove godine, omogućiće i finansiranje nekretnina na ovaj način, što sadašnjim propisima nije dozvoljeno. Ovakvo korišćenje stanova i, prvenstveno, poslovnog prostora trebalo bi da ide naruku i kompanijama, ali i lizing kućama.

Za uvođenje finansijskog lizinga za nekretnine borila se i građevinska industrija i lizing kuće. Međutim, uz najavljene izmene zakona, neophodno je promeniti još neke stavke kako bi ovaj način finansiranja postao prihvatljiviji za buduće korisnike.

aime, u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da su potrebne još neke korekcije, prvenstveno one u vezi sa poreskim tretmanom. Zahteva se da lizing naknada bude oslobođena PDV-a, kao što je to slučaj kod bankarskog kredita. Zatim, regulisanje pitanja poreza na prenos apsolutnih prava, kako bi se izbeglo dvostruko oporezivanje. Takođe je potrebno definisati pitanje plaćanja poreza na imovinu tokom trajanja ugovora o lizingu, kao i problem plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i komunalnih usluga.

- Uslovi za finansijski lizing su mnogo blaži nego kod hipotekarnih kredita, pa je to i prednost, koju bi mogli da iskoriste brojni podstanari kako bi došli do krova nad glavom - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije “Alka”. - Međutim, pitanje je koliko je uzimanje stanova na lizing kod nas dostupno, jer je finansijska situacija teška. Čak i oni koji su samo automobile uzimali na lizing, sada ih vraćaju.

Prema rečima Gorana Rodića, sekretara Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, svaka inicijativa koja upošljava i neimare je dobrodošla.

- Građani će brže i lakše pomoću lizinga moći da dođu do stana, a i privrednici do poslovnog prostora - ističe Rodić. - Za neimare svaki novi posao mnogo znači, jer su pojedini delovi građevinske industrije lane zabeležili pad aktivnosti i do 70 odsto.

U Srbiji trenutno posluje 17 lizing kuća. Već sada je jasno da neće svaka moći da se bavi davanjem nepokretnosti u lizing, s obzirom na to da je predviđen minimalni osnivački kapital od pet miliona evra. Ipak, većina će moći da ispuni ovaj uslov, pošto su osnivači čak 14 lizing kuća banke, članice bankarskih grupa ili druge finansijske institucije.

Oni koji žele da nastave da se bave samo lizingom pokretnosti, neće morati da ispoštuju ovako visok cenzus, već će morati svoj novčani osnivački kapital da podignu do “svega” 500.000 evra.

KO KORISTI TRENUTNO, najveći deo plasmana po osnovu finansijskog lizinga odobren je preduzećima (87,4 odsto), dok su građani u ukupnim plasmanima učestvovali sa 5,9 odsto, a preduzetnici sa 4,6 odsto. Do sada se na ovaj način najviše finansirala nabavka teretnih vozila, minibuseva, autobusa, pa tek onda putničkih automobila, proizvodnih mašina i poljoprivredne opreme.

KAKO JE KOD KOMŠIJA ZA razliku od Srbije, lizing u Hrvatskoj funkcioniše više od 15 godina i koristi ga veliki broj građana posebno za kupovinu automobila, čamaca, opreme, a sve je više zainteresovanih i za nekretnine. Tako se na lizing mogu dobiti stanovi, apartmani, poslovne zgrade, skladišta, hoteli, šoping centri. U Hrvatskoj je doneta i odluka da se ukine PDV na kamate na finansijski lizing.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar