Počinje Salon arhitekture

Beograd - U Muzeju primenjene umetnosti večeras će biti otvoren 31. salon arhitekture, tradicionalna godišnja izložba kojom počinje prolećna izložbena sezona muzeja.

Pod sloganom "Održivost, pragmatični optimizam" ovogodišnji 31. salon arhitekture predstavlja najbolja arhitektonska rešenja koja su odabrana na konkusu.

Od 180 pristiglih radova izabrano je stotinak njih koji uvažavaju ekološke, klimatske i tehnološke inovacije, a ujedno vode računa o očuvanju životne sredine. Uglavnom dominiraju poslovni i objekti za stanovanje, a manje je objekata javne arhitekture poput bolnica, muzeja, škola.

”Ovaj salon je značajan jer radovi koji se pojavljuju označavaju prekid sa postmodernističkim obrascima koji su ovde bili dominantni poslednjih 20 godina, sada se konačno sa tim prekida, bar sa ovim što imamo na salonu arhitekture“ objasnila je kustoskinja izložbe Ljiljana Miletić Abramović.

Kao i svake godine, salon promoviše ideje studenata i mladih arhitekata.

Tako je u pratećem programu otvorena izložba pod nazivom "Buđenje", na kojoj su prikazani projekti za oživljavanja priobalja Dunava i Ratnog ostrva, koje su pripremili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

Docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti Tanja Manojlović kaže da je to pokušaj predstavljanja koncepta novog uređenja ostrva Lido.

Jedno od predloženih rešenja, nastalo u projektu Buđenje, jeste informativno-edukativni centar, zamišljen u obliku ptičjeg gnezda, koji bi se nalazio na plazi Lido.

Studenti se nadaju da će neki od njihovih projekata sa ove izložbe biti ostvareni. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti biće otvoren do 30. aprila

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar