Počinje program subvencionisanih stambenih kredita

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da danas počinje Program subvencionisanih stambenih kredita, za šta je iz budžetu obezbeđeno 450 miliona dinara do kraja godine.

Do danas su u taj program, koji će omogućiti građanima da jeftinije i lakše dođu do svog stana, ušle Komercijalna banka, banka Inteza, Hipo-Alpe-Adrija banka, Marfin banka, Prokredit banka, Folks banka, IFG, AIK banka i Privredna banka, piše u saopštenju.

Očekuje se da će ugovore narednih dana potpisati i druge banke.

Cilj programa subvencionisanih stambenih kredita je da se, pored pomoći građanima da reše svoje stambeno pitanje, stimuliše tražnja za stanovima u novogradnji, odnosno domaće građevinarstvo.

Učešće građana je bar pet odsto, država daje beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto.

U prve tri godine i u poslednjih pet godina, otplata kredita će biti bez kamate za građane jer će Ministarstvo ekonomije subvencionisati kamatu u punom iznosu.

Stambeni krediti biće bez kamate do 31. oktobra 2012. godine, a od novembra 2012. godine, korisnik kredita nastavlja da plaća kredit po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto.

Građani koji iskoriste maksimalan period bez kamate od tri godine, zahvaljujući Programu subvencionisanih stambenih kredita, uštedeće oko 19 odsto ukupnog iznosa kamate, navodi se saopštenju.

Maksimalni iznos stambenog kredita kroz taj program je 100.000 evra, a otplaćivaće se najduže 30 godina. Pravo na korišćenje imaju građani do 45 godina starosti koji nemaju stan, nemaju stambeni kredit i čija je neto plata do 120.000 dinara mesečno.

Građani koji žele da zamene stari stan za stan u novogradnji, takođe će moći da koriste taj kredit, kroz kreditiranje razlike u ceni.

Predviđeno je da se za program subvencionisanih stambenih kredita sledeće godine izdvoji 2,5 milijarde dinara.

Prokredit banka juče je u beogradskoj ekspozituri primila prvi zahtev za subvencionisani stambeni kredit za novogradnju, a veći broj građana je preuzeo kreditne formulare, potvrđeno je Beti u toj banci.

Ostale banke koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije o učešću u programu subvencionisanih stambenih kredita, počeće da primaju zahteve od danas, odnosno od početka iduće nedelje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar