Početak projekta izgradnje stanova za izbegle i raseljene

Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov posetili su kolektivni centar u Pančevu i lokaciju namenjenu za izgradnju socijalnih stanova za izbegla i raseljena lica.

Posle obilaska, potpisan je Memorandum o razumevanju koji definiše saradnju za obezbeđivanje stambenih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica smeštena u kolektivnom centru u Pančevu.

Time je svečano obeležen početak projekta "Za bolji život" koji finansira Evropska unija, a čiji su korisnici Komesarijat za izbeglice i migracije i vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ukupne vrednosti 14,2 miliona evra.

Davenport je izjavio da je taj projekat u skladu sa državnom politikom prema izbeglicama, interno raseljenima i povratnicima i da u potpunosti oslikava suštinski princip - podršku integraciji prisilnih migranata koji su izabrali da ostanu u Srbiji, kao i onima koji su odlučili da se vrate na Kosovo.

Ambasador EU je podsetio da je 2003. godine počelo sprovođenje plana za zatvaranje sva 323 kolektivna centra u Srbiji, u kojima je živelo 23.000 ljudi.

Istakao je da je u Srbiji bez Kosova ostalo još 14 takvih centara i rekao da se nada da će ovaj projekat obezbediti i njihovo zatvaranje.

Cucić je istakao da je bio "neprijatno i teško iznenađen" preporukom UNHCR-a za ukidanje statusa izbeglica, u trenutku kada je, kako je rekao, "sve potrebno ali to ne".

Takođe jr pozvao gradonačelnika Pančeva da omogući otkup stanova ljudima koji su ih dobili u okviru ovog projekta i da na taj način da primer i drugim gradovima.

U okviru donacije EU od 14,2 miliona evra biće finansirano 15 projekata za rešavanje stambenog pitanja prisilnih migranata, a okvirni period sprovođenja je između 12 i 24 meseca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar