Počela trka za novim stanovima

Subvencionisani stambeni krediti probudili uspavano tržište nekretnina. ­Najtraženije manje kvadrature u Novom Beogradu, na Vračaru, Zvezdari i Mirijevu

Telefoni agencija za nekretnine ponovo zvone jer su potencijalni kupci, ohrabreni subvencionisanim stambenim kreditima, krenuli u potragu za stanom u novogradnji. Tržište nudi više od 1.000 useljivih stanova, a cene su od 750 u Borči do 3.500 evra na Dedinju.

U odnosu na pre pola godine, u poslednjih mesec dana interesovanje za kupovinu je udvostručeno, kaže Tomislav Sekulić iz agencije „Evropa ekskluziv“.

­ Najveća potražnja je za stanovima u Novom Beogradu, na Vračaru, Zvezdari i u Mirijevu. Dobra vest je da investitori nisu podizali cene pre odluke vlade da ponovo subvencioniše stambene kredite. U prometu su stanovi ispod 2.500 evra. Znatno je manja tražnja za stambenim jedinicama koje su dostigle cenu i do 3.500 evra ­ ističe Sekulić.

Najviše završenih stanova nudi se u naselju „Belvil“ u novobeogradskom Bloku 67. Od 1.858 koliko je pušteno u prodaju jula prošle godine trenutno je dostupno oko 400 po ceni od 1.950 evra ne uključujući porez.

­ Osim garsonjera koje su već rezervisane, kupcima su na raspolaganju stanovi od jednosobnih do četvorosobnih. Kao i dosad najtraženije su stambene jedinice manje kvadrature i očekujemo da će one najpre planuti. Ali, kako će država subvencionisati kredite do 100.000 evra, to neće ograničiti kupovinu većih stanova ­ smatra Miloš Stanojević, direktor prodaje „Belvila“.

Investitori i posrednici u prometu nepokretnosti složni su u oceni da će kreditiranje kupovine novih stanova oživeti tržište koje je do pre mesec dana bilo zamrlo. U građevinskom preduzeću „Montera“ podsećaju da su donedavno čak i kupci koji su imali novac odustajali od trgovine očekujući da kvadrati usled krize pojeftine, što se nije dogodilo.

­ Čim se u javnosti pojavila mogućnost da će država odobriti subvencionisane kredite, telefoni su se usijali. Najpre će planuti kvadrati koji su najjeftiniji jer se najviše traže ­ kažu u „Monteri“.

Osim šanse da se dođe do krova nad glavom i izbegne plaćanje kamate u prve tri i poslednjih pet godina, dobra strana subvencionisanih kredita ogleda se i u tome što su građani izloženi manjem riziku da budu prevareni. Kako će uz subvenciju moći da se pazare stanovi koji su završeni minimum 80 odsto kao i oni čiju gradnju kreditiraju banke bez obzira na izgrađenost, na taj način je, smatra Danica Milisavljević, sudski veštak građevinske struke, mnogo manja verovatnoća da investitori ne završe započete poslove.

­ Stanovi u zgradama koje su završene 80 odsto imaju bar započetu fasadu, završene instalacije, ugrađene liftove, stolariju i, kakoje reč o ogromnim izdacima, investitorima se ne isplati da odustaju.Kupci koji podižu stambene kredite sigurniji su jer banka štiteći svoju hipoteku i te kako štiti i njih. Banka ima i druge mehanizme, poput angažovanja sudskog veštaka koji, osim što utvrđuje tržišnu vrednost nepokretnosti, mora da pregleda dokumentaciju i da potpiše izjavu da li je izgradnja objekta u skladu sa glavnim projektom. Sudski veštak obavi uvid u taj dokument i utvrdi ima li odstupanja odnosno da li se zida legalno ­ objašnjava Milisavljevićeva.

Ako subvencionisani krediti, kako se spekuliše u javnosti, ne podignu cenu kvadrata do kraja godine, to bi moglo da se dogodi sledeće. Kao razlog se navodi činjenica da će jaz između ponude i tražnje, pogotovu novih stanova, biti još veći jer je ove godine graditeljska aktivnost prepolovljena u odnosu na prethodne dve.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar