Parket, laminat ili brodski pod – Koji je najbolji izbor?

Parket i brodski pod uvek treba birati ispred laminata, najpre zato što su od prirodnog materijala. Laminat je jeftiniji, ali je od veštačkih materijala, a danas je trend da se poštuju ekološki standardi. Zato je preporučljivo i lakirati drvene podove lakovima na vodenoj bazi

Parket je najčvršći, proizvodi se od prirodnog drveta, obično od hrastovine ili bukovine. Pod prekriven parketom, ako se povremeno prelakira, može da potraje i 40 godina, tvrde poznavaoci. I brodski pod je potrebno održavati povremenim lakiranjem, ali traje do 20 godina zato što je obično proizveden od čamovog drveta koje je mekše od hrasta.

Laminat je, s druge strane jeftin, lako se postavlja i još lakše menja, ali traje oko osam godina.

Laminat se postavlja na površinu koja ne mora da bude glatka, ali trebalo bi da bude koliko-toliko ravna. Poželjno je da se između laminata i betona stavi i tanak sloj izolacije. Ljudi često stavljaju i hidroizolaciju zbog vlage. Posebno treba voditi računa o tome da li je podloga suva kada se postavlja parket ili brodski pod zato što drvo može da povuče vlagu. Parket ne bi trebalo postavljati na svoju ruku, bolje je angažovati majstora. U ovom slučaju takođe je potrebna ravna podloga koja ne mora da bude glatka ali, za razliku od laminata, parket se postavlja na lepak kako bi prionuo za podlogu. Laminat se, upravo zato što se ne fiksira za podlogu u žargonu zove plivajući pod. A brodski pod se zakiva u letve.

Žižak napada drvene podove
Iako je parket najtrajnija opcija, može da se desi da mora da se menja već posle nekoliko godina. U narodu je poznato da žižak voli hrastovinu i najčešće se uvlači u parket. Žižak ume da ošteti i brodski pod, te je laminat jedini siguran od ove gamadi. Postoje različiti preparati za borbu protiv ovih štetočina, međutim mnogi se žale da nisu efikasni.

Postupak brušenja:

Podove koji nisu obrađeni potrebno je brusiti i prelakirati ili nanositi ulje i vosak. Ovaj postupak se uvek ostavlja za kraj svih radova u bilo kojoj prostoriji i na taj način štiti parket od eventualnih oštećenja prilikom obavljanja nekih drugih radova.

Stepen brušenja utiče na odabir granulacije koja će se upotrebiti. Za stare parketne podove brušenje zavisi od stepena umazanosti ili nastalih oštećenja i nepravilnosti tokom korišćenja. Pre zadnjeg brušenja potrebno je popuniti i ukloniti sve nepravilnosti. Za ovaj postupak treba upotrebiti mešavinu rastopljenog fugiranog kita i praha i lopaticom popuniti svaku rupu. Treba uzeti u obzir da vreme potrebno za vezivanje mešavine je najmanje 30 minuta.

Kako održavati podove:

Podove možete čistiti dve do tri nedelje nakon postavljanja. Za čišćenje se uglavnom preporučuje usisivač i vlažna krpa. Ukoliko ima tragova od obuće ili prilepljene prljavštine i masnoće najlakše je odstraniti vlažnom krpom. Upotrebom adekvatnih sredstava za čišćenje i negu Vaši podovi će dugo imati svilenkasti sjaj i izgled kao da su tek prelakirani. Na koji način ćete održavati podove zavisi i od stepena opterećenosti pa u tom slučaju svakako treba pratiti uputstva proizvođača uz koje ćete znati koja sredstva za čišćenje kom materijalu najviše odgovaraju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Parket, laminat ili brodski pod – Koji je najbolji izbor?”

  1. бојан says:

    U kući imam brodski pod koji je postavljen 1929god. Činjenica je da je malo mekši al je odličnog je izgleda i posle 90godina…toliko!!

Ostavi komentar