Papreni jeftini stanovi!

Iako su nam obećavali izgradnju jeftinih stanova, po skoro tri puta nižoj ceni, vlada nam je programom jeftine gradnje servirala cene koje jedva da odstupaju od tržišnih.

Na pojedinim lokacijama u Beogradu vladini kvadrati čak su i skuplji od onih koji se sada mogu naći u prodaji, upozoravaju trgovci nekretninama, koji sumnjaju da će sa ovakvim programom država ispuniti cilj snižavanja cene stanova na tržištu kako bi bili dostupni većem broju građana.

Naime, cene kvadrata definisane vladinom uredbom o subvencionisanju stambene izgradnje kreću se od 695 do čak 1.595 evra, u zavisnosti od grada i lokacije. Prosek je dakle skoro 1.200 evra, sto je dvostruko više od obećavanih 500 ili 600 evra po kvadratu.
- U Beogradu se ne mogu nazvati jeftinim stanovi koji koštaju 1.600 evra po kvadratu. To mogu biti povoljni, ali ne i jeftini stanovi - kaže za „Alo!” Aleksandra Kon, vlasnica agencije za nekretnine „Alka”. Ona navodi primer da je već sada prosečna cena stanova u blokovima u Novom Beogradu oko 1.400 evra po kvadratu. Te lokacije bi po vladinoj uredbi spadale u drugu zonu u kojoj bi cena kvadrata novogradnje koštala i do 1.595 evra. Uredbom je, takođe, predviđeno da u najudaljenijim delovima grada kvadrat može da košta do 895 evra, dok se recimo u Kaluđerici ili Krnjači sada može kupiti novoizgrađeni stan i za manje od 800 evra po kvadratu.
- Nisam sigurna da će sa ovim cenama stanovi postati dostupni većem broju građana i biti rasprodati. Neizvesno je i kakvog će kvaliteta biti ti novoizgrađeni stanovi, kako će biti opremljeni, na čemu će se štedeti da bi se postigla ta cena, da li će biti ispoštovani rokovi izgradnje - navodi Kon.

.banner_text_link{ text-align: right } .banner_text_link a{ font-size: 12px; color: #ccc } .banner_text_link a span{ font-size: 10px; } .banner_text_link a:hover{ color: #666 }Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama, međutim, ocenjuje da su cene definisane uredbom od 20 do 25 niže od pojedinih na tržištu, ali da naročito u udaljenijim delovima grada stanovi mogu biti još jeftiniji.
- Ovo su racionalne cene koje bi trebalo da stabilizuju tržište. Zato su na traženijim lokacijama bližim centru predviđene cene niže za 20 do 25 odsto od onih prenaduvanih koje pojedini prodavci sada traže - kaže Sekulić i dodaje da kvadrati mogu da budu još jeftiniji ako država, odnosno lokalne samouprave snize cenu zemljišta i troškova izgradnje.

Po Srbiji od 695 do 1.100 €

Maksimalna cena kvadrata u Novom Sadu, po programu vlade, kretaće se od 895 do 1.100 evra, u Nišu i Kragujevcu od 695 do 900 evra, dok je za stanove u drugim opštinama i gradovima u Srbiji najviša cena kvadrata 695 evra.

Maksimalne cene stanova u Beogradu

Druga zona
1.595 evra/kvadrat
- deo Palilule (od reke Dunav Pančevačkim mostom do Bulevara despota Stefana, Bogoslovija, deo Karaburme), Zvezdare (Severni bulevar, deo Bulevara kralja Aleksandra, Konjarnik), Voždovca (Dušanovac, Lekino brdo, Šumice, Autokomanda), Čukarička padina, Banovo brdo, deo Novog Beograda i Zemun.

Treća zona
1.290 evra/kvadrat
- Krnjača, Mirijevo, Učiteljsko naselje, gornji deo Ustaničke, Mali Mokri Lug, Medaković 2 i 3, Braće Jerković, Kumodraž, Julino brdo, Žarkovo, Cerak.

Četvrta zona
945 evra/kvadrat
- Kotež, deo Mirijeva, deo Rakovice i Čukarice, Surčin, Obrenovac, Mladenovac i Lazarevac.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar