Padaju cene kuća u najvećim svetskim gradovima

Od Londona do Sidneja i Pekinga do Njujorka, cene kuća u nekim od najtraženijih gradova sveta padaju.

Cene nekretnina u najtraženijim četvrtima u Londonu pale su 18 posto od 2014. godine, kada je tržište doživelo vrhunac prodaje, a neke su kuće izgubile čak trećinu svoje vrednosti. Istovremeno, grade se skupi stanovi kako bi se privukli bogati kupci, dok nekretnina po povoljnim cenama hronično nedostaje.

Kina je stala na kraj visokim cenama suočivši građevince s ograničenjima finansiranja, što je dovelo do smrzavanja prodaje. Peking pokušava da podstiče iznajmljivanje, pristupačno stanovanje i državne subvencije, zbog čega su mnogi odložili kupovinu.

Cene padaju i u najvećim gradovima u Australiji, najviše zbog strožih uslova za dobijanje kredita, posebno za investitore.

U najskupljoj njujorškoj četvrti Menhetnu cene padaju već tri kvartala, što kupce čine izbirljivijima. Na kraju drugog kvartala na tržištu je bilo gotovo 7.000 stanova, 11 posto više nego pre godinu dana. Prodaja je pala 17 posto na malo više od 2600. Cene luksuznih stanova i dalje su naduvane, a srednja vrednost kuće pala je 7,5 posto, na 1,1 milion dolara.

Toronto pokazuje da se cene vrlo brzo mogu dići nakon pada, no zbog eskalirajućih tenzija vezanih uz trgovinu s SAD-om i potencijalnog rasta kamata moglo bi biti problema. Cene nekretnina oporavile su se nakon pada u aprilu prošle godine, a potražnja je i dalje veća od ponude iako vlada pokušava sprečiti špekulativnu kupovinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar