Pada cena novogradnje

SVE informacije o stanovima koje investira, gradi i prodaje građevinska industrija Srbije biće početkom oktobra dostupne građanima na sajtu Privredne komore Srbije. Ti kvadrati biće ponuđeni kupcima u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o novim subvencionisanim stambenim kreditima.
- Posle zastoja od gotovo godinu dana, tržište nekretnina ponovo živi - kaže Goran Dugandžija, predsednik Udruženja za visokogradnju PKS. - Interesovanje za kvadrate raste zahvaljujući novom programu Vlade Srbije, koji startuje 1. oktobra. Spremaju se za taj posao i kupci i prodavci. Mi smo u PKS obavili razgovore sa neimarima i svi su zainteresovani za zajednički nastup na tržištu. Tako će kompletna ponuda novoizgrađenih kvadrata biti objedinjena na našem sajtu. Zaključili smo, naime, da niko u Srbiji ne može da proda jeftiniji stan kupcu od onoga ko ga gradi, a to su naše građevinske firme.
U ovom trenutku u Srbiji, dodaje Dugandžija, u ponudi ima nekoliko hiljada stanova, od završenih do onih koji će se uskoro zidati.

Prema nekim procenama, u Beogradu će u ponudi biti oko 2.000 stanova (600 je već završeno, a ostali su u raznim fazama izgradnje), a isto toliko i u ostalim gradovima Srbije.
Akciju PKS podržale su sve značajne građevinske firme, a sajt će pokrivati ponude i u svim većim centrima. U projekat su se uključile i stambene zadruge.
U proteklih mesec dana na tržištu nekretnina pojeftinili su kvadrati, u zavisnosti od lokacije, čak i do 20 odsto, jer su prodavci konačno shvatili da po paprenim, nerealnim cenama, neće naći kupce.
Novoizgrađeni stanovi u Novom Beogradu, u zoni Arene, koji su se prošle godine prodavali i za više od 3.000 evra po kvadratu, sada kupce ne nalaze ni za 500 evra manje. Na Vračaru cene se kreću od 1.800 do 2.500, što je otprilike cenovnik koji važi i za centar grada. Na Zvezdari novoizgrađeni kvadrat košta od 1.600 do 1.900, na atraktivnijim voždovačkim lokacijama između 1.800 do 2.200 evra. Najjeftinije je na levoj obali Dunava, gde novi kvadrati mogu da se pazare i po ceni od 800 evra.
- Odluka Vlade Srbije da pomogne građanima da lakše i jeftinije dođu do krova nad glavom pomoću subvencija države pokrenuće građevinsku operativu i sve grane koje je prate - ističe Miroslav Cvetković, vlasnik agencije "Cvetković". - Interesovanje kupaca postoji. Ni u slučaju da potražnja poraste cene se neće drastično menjati. Poskupljenja kvadrata neće biti jer je sada ponuda mnogo bolja i raznovrsnija i može da odgovori povećanoj potražnji.

USLOVI
Za subvencionisane stambene kredite zahtev mogu da podnesu državljani Srbije do 45 godina starosti. Maksimalan iznos kredita je 100.000 evra, a zajmovi će se odobravati samo za kupovinu novoizgrađenih ili stanova u izgradnji. Rok otplate je 30 godina, učešće građana pet odsto, a beskamatni period u prve tri (do 31. oktobra 2012. godine) i poslednjih pet godina otplate kredita.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar